Graanproducten en aardappelen

Eet per dag:

  • 5 tot 12 sneden brood (van 175 tot 420 gram, bij voorkeur bruin of volkoren)
  • 3 tot 5 aardappelen (210 tot 350 gram) per dag.

Graanproducten en aardappelen maken deel uit van onze basisvoeding. Ze zijn de belangrijkste bron van meervoudige koolhydraten en voedingsvezels in elke maaltijd. Ze zorgen ook voor een hele reeks vitaminen en mineralen.

Alternatieven voor brood: beschuiten, ontbijtgranen, muesli.

Alternatieven voor aardappelen: Aardappelen kan je afwisselen met deegwaren, rijst, couscous, bulghur en andere graanproducten. Aangezien enkel aardappelen vitamine C bevat, vervang je best niet alle dagen de aardappelen door een graanproduct. Voorzie bij vervanging een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals bepaalde groente- en fruitsoorten zoals in koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien.

Kies zo veel mogelijk voor de vezelrijke varianten:

  • bruin of volkoren brood
  • bruine rijst
  • muesli
  • gekookte aardappelen
  • volkorenpasta

Ze bevatten meer voedingsvezels, vitamines en mineralen.

Matig het toevoegen van vet en suiker.

Doe de test

Eet jij voldoende vezels?