Groenten

 • Eet elke dag 300 gram groenten.
 • Indien je zwanger wil worden of (net) zwanger bent én je bent immuun voor toxoplasmose, dien je geen rekening te houden met de preventieve maatregelen tegen toxoplasmose.
 • Indien je zwanger wil worden of (net) zwanger bent én je bent niet immuun voor toxoplasma, hou je best rekening met enkele preventieve maatregelen tegen toxoplasmose in verband met rauwe groenten en kruiden

Groenten zijn een belangrijke bron van water, meervoudige koolhydraten, voedingsvezels, mineralen en vitaminen. Variatie binnen deze groep is heel belangrijk, want niet in elke groente zitten dezelfde soorten of hoeveelheden vitaminen en mineralen. Geef de voorkeur aan seizoengroenten. Je eet best verse groenten en diepvriesgroenten zonder toevoegingen. Ook verse soep en groenten uit blik of in glas horen thuis in deze groep. Je kan eventueel variëren op basis van de kleur van de groente.
Er wordt aanbevolen elke dag 300 gram groenten te eten.

Bijvoorbeeld:

 • Vul bij een warme maaltijd de helft van je bord  met groenten (ongeveer 200 gram)
 • Neem groenten bij de broodmaaltijd (50 – 150 gram)
 • Groentensoep kan bijdragen om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten te eten (50 – 100 gram per kom soep)
Groenten en Toxoplasmose

Groenten en kruiden kunnen aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde. In de aarde kunnen verschillende microben voorkomen. Deze kunnen toxoplasmose veroorzaken.

Vooral groenten die in of dicht tegen de aarde groeien, verdienen extra aandacht. Voorbeelden zijn sla, wortelen, witloof, radijzen en paddenstoelen.

 • Er wordt aangeraden om alle groenten en kruiden grondig te wassen en te drogen met een propere handdoek of ze goed te schillen. Zo worden alle microben verwijderd.
 • Ook door groenten en kruiden goed te koken, zorg je ervoor dat alle microben gedood worden. Het invriezen van groenten en kruiden volstaat niet om de microben te doden.
 • Het is aangewezen je handen grondig te wassen na contact met rauwe groenten en kruiden. Keukengerei (oa snijplanken, messen en het aanrecht) dat in contact komt met ongewassen rauwe groenten en kruiden dien je eveneens grondig af te wassen.
   

Groenten en kruiden:
Wat is veilig? Wat is te vermijden indien je niet immuun bent voor toxoplasmose?

VEILIG

TE VERMIJDEN

Groenten en kruiden grondig wassen en drogen met propere handdoek of goed schillen

Onvoldoende gewassen of ongeschilde rauwe groenten en kruiden

Goed gekookte groenten en kruiden

 

Doe de test

Eet jij voldoende groenten? Doe de test: