Melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten

Indien je zwanger wil worden of (net) zwanger bent, eet/drink je best dagelijks:

  • 600 ml halfvolle gepasteuriseerde melk (4 kleine glazen van 150 ml)
  • 1 tot 2 sneden magere kaas (20g)

Rauwe melk of afgeleide producten zijn niet veilig.

Melkproducten zijn binnen ons westerse voedingspatroon een belangrijke bron van calcium, eiwit, vitamine D en vitaminen van de B-groep. De calcium die in melk zit zorgt mee voor de opbouw van botten. Aangezien volle melkproducten meer verzadigde vetzuren aanbrengen dan de halfvolle en magere soorten, krijgen magere en halfvolle melk(producten) de voorkeur.

Als je geen melk lust of weinig of geen melkproducten mag eten (bijvoorbeeld als gevolg van een allergie of een lactoseintolerantie), kan je gebruik maken van calciumverrijkte sojaproducten. Hiernaast kan je ook extra aandacht besteden aan het gebruik van calciumrijke groenten (zoals broccoli, groene kool, spinazie), noten, zaden en peulvruchten.

Elke dag een hoeveelheid van drie tot vier glazen melk of melkprodukten (450-600 ml) en één tot twee sneden kaas (20-40 gram), afgeleide melkproducten of calciumverrijkte sojaproducten heb je nodig om aan onze calciumbehoefte te voldoen.

In praktijk is één glas melk van 150 ml =

  • 1 glas karnemelk van 150 ml;
  • 1 glas of potje yoghurt van 150 ml;
  • 1 glas calciumverrijkte sojadrink van 150 ml;
  • 1 portie melk bij ontbijtgranen of muesli;
  • 1 glas ayran van 150 ml (= yoghurtdrank met water, citroensap en/of zout);
  • 1 sneetje van 20 gram kaas;
  • 2 blokjes kaas of 20 gram;
  • 1 potje of schaaltje platte kaas, pudding, vla of pap (150 ml);
  • 1 milkshake van 150 ml, enz.

Geef de voorkeur aan niet-gesuikerde melkproducten.
 

 

Listeria en pasteuriseren of verwarmen op hoge temperatuur (UHT)

Verschillende microben, waaronder Listeria, kunnen terechtkomen in de melk. Deze kunnen listeriose veroorzaken.

Door de melk te pasteuriseren of op hoge temperatuur te verwarmen (UHT) worden de microben gedood en kan je de melk veilig drinken. Behandelde melk kan je herkennen aan de vermelding ‘gepasteuriseerd’ of ‘UHT’ op de verpakking. Meestal is de melk die je in de supermarkt koopt, behandeld en dus ook veilig. Melk die je op een boerderij koopt, zal waarschijnlijk niet behandeld zijn.

  • Industrieel bereide yoghurt die je koopt in de supermarkt is veilig. Deze yoghurt moet namelijk voldoen aan bepaalde eisen vooraleer ze verkocht wordt.
  • Zachte kazen worden vaak gemaakt van rauwe melk en zijn daarom af te raden tijdens de (beginnende) zwangerschap. Kazen op basis van rauwe melk kan je op de verpakking herkennen aan de vermelding ‘rauwe melk’ of de Franse vermelding ‘au lait cru’. Sommige zachte kazen worden tegenwoordig wel gemaakt van gepasteuriseerde melk. Als de kaas gepasteuriseerd is, kan je hem wel veilig eten.
  • Harde kazen vormen geen probleem, ook al zijn ze niet gemaakt van gepasteuriseerde melk.

Pasteuriseren: Bij pasteuriseren wordt een vloeistof gedurende een bepaalde tijd op een bepaalde temperatuur opgewarmd om ervoor te zorgen dat het aantal microben in de voeding daalt. De microben worden niet allemaal vernietigd, maar wel voldoende zodat ze geen ziekte meer kunnen veroorzaken.

UHT: staat voor Ultra Hoge Temperatuur. Hierbij worden voedingsmiddelen gedurende een zeer korte periode op zeer hoge temperatuur verhit waardoor microben vernietigd worden.

 

Wat is veilig? Wat is te vermijden?

VEILIG

TE VERMIJDEN

Gepasteuriseerde of UHT behandelde melk

Rauwe melk

Industrieel bereide yoghurt

 

 

Zachte en halfzachte kazen gemaakt van gepasteuriseerde of UHT melk (kijk de verpakking na) zoals:

  • gepasteuriseerde brie
  • gepasteuriseerde feta
  • mozzarella
  • ricotta
  • roomkaas
  • cottage cheese
  • brie
  • feta
  • camembert
  • smeerkaas

Zachte kazen gemaakt van ongepasteuriseerde melk, rauwe melk of ‘au lait cru’ (kijk de verpakking na) zoals:

  • ongepasteuriseerde brie
  • ongepasteuriseerde feta
  • gorgonzola
  • geitenkaas
  • roquefort
  • munster
  • schimmelkaas
  • blauwgeaderde kaas

Harde kazen zowel gemaakt van gepasteuriseerde als ongepasteuriseerde melk zoals:

  • gouda
  • parmezaanse kaas
  • emmentaler
  • gruyère
  • edam
  • cheddar
  • stilton
  • jarlsberg

 

 

Doe de test

Eet of drink jij voldoende melkproducten?
Test jezelf op  met de zuiveltest.
 

Ga naar ....