Vlees, vis, eieren en vervangproducten

  • Per dag volstaat 100 gram vlees (bereid gewogen), vis, ei of vervangproducten.
  • Daarnaast is het aan te bevelen om vlees één keer per week te vervangen door volwaardige, plantaardige vervangproducten. Daarbij kan je best 2 maal per week vis of schaal- en schelpdieren eten.
  • Noten en zaden zijn aanvullend. Hiervan eet je het best maximaal 1 handvol of 25 gram per dag.

De groep vlees, vis, eieren en vervangproducten zijn een bron van eiwitten, specifieke vitaminen (oa vitamine B12) en mineralen (oa. ijzer) die we nodig hebben voor de groei, de opbouw en het herstel van ons lichaam.

In deze groep zit vlees, vleeswaren, alle soorten vis, schaal- en schelpdieren. Kies bij voorkeur voor mager en halfvette vleessoorten. Het gebruik van bewerkte producten die rijk zijn aan zout of vet matigen is de boodschap.

Vervangproducten

Bovendien bevat de groep ook vervangproducten zoals:

  • eieren,
  • sojaproducten (bv. tofu, tempeh),
  • mycoproteïne1 (bv. seitan, Quorn: op basis van tarwe),
  • peulvruchten (bv. kikkererwten, gedroogde erwten, bruine, witte en rode bonen, tuinbonen, linzen),
  • noten en zaden.  

Deze voedingsmiddelen kunnen vlees volwaardig vervangen indien per dag verschillende plantaardige eiwitbronnen worden gecombineerd of samen worden gegeten met melkproducten of ei.
Toch dient opgemerkt te worden dat plantaardige levensmiddelen geen vitamine B12 aanbrengen en minder goede ijzerbronnen zijn. Noten zijn dan weer energierijk vanwege hun hoge vetgehalte.

Vegetarisch of veganistisch

Vegetarisch of veganistisch eten voor en tijdens de zwangerschap is mogelijk mits er voldoende vervangproducten geconsumeerd worden. Bij veganisme gebeurt dit liefst onder dieetkundige begeleiding.

 
1Mycoproteïne of schimmeleiwit is een eiwit afkomstig van schimmels, gisten of zwammen.
Ga naar ....

Indien je zwanger wil worden of (net) zwanger bent, dien je rekening te houden met enkele extra maatregelen over vlees, vis en eieren:

Vlees

Vis

Eieren