Eieren

Indien je zwanger wil worden of (net) zwanger bent, kan je best verpakte gerechten met rauwe eieren eten.
Eieren dien je goed te bakken of hardgekookt te eten

Vaak hoor je dat je best geen producten eet waar rauwe eieren in verwerkt zitten (mayonaise, chocolademousse, …). Dat wordt gezegd omwille van mogelijke besmetting met Salmonella. In principe kan een Salmonella-infectie geen kwaad voor je zwangerschap of voor je ongeboren kind, maar diarree kan wel heel vervelend zijn.

Indien je een omelet wil eten, wordt er aangeraden om te zorgen dat het ei volledig gebakken is. Dit wil zeggen dat er geen ‘nat’ of ‘lopend’ eiwit of eigeel meer is zoals bij een spiegelei. Een  hardgekookt eitje is dus te verkiezen boven  een zachtgekookt eitje.

Veilig:

In België moeten gerechten die gemaakt zijn met rauwe eieren voldoen aan een aantal eisen zodat ze geen ziektes kunnen veroorzaken. Verpakte voeding die rauwe eieren bevat, is daarom wel veilig. Voorbeelden zijn roomijs, mayonaise, dressing, tiramisu, chocolademousse, enz.

Af te raden:

Thuis kan je niet weten of de eieren die je gebruikt voor je recept vrij zijn van microben. Daarom wordt er geadviseerd om rauwe eieren te vermijden wanneer je zelf gerechten klaarmaakt zoals zelfbereide mayonaise, tiramisu of chocolademousse.

Wat is veilig? Welke producten eet je bij voorkeur niet om Salmonella-infectie te voorkomen?

VEILIG

TE VERMIJDEN

 

Verpakte gerechten met rauwe eieren zoals:

 

  • Mayonaise
  • Tiramisu
  • Chocolademousse
  • Roomijs
  • Dressing

Huisbereide gerechten met rauwe eieren zoals:

  • Zelfgemaakte mayonaise
  • Tiramisu
  • chocolademousse

Goed gebakken omelet

Spiegelei

Hardgekookt ei

Zachtgekookt ei