Vis

Indien je zwanger wil worden of (net) zwanger bent, eet je best ongeveer 340 gram vis en zeevruchten per week.

  • Eén vismaaltijd bestaat uit ongeveer 200 gram vis, dus kan je 1 tot 2 keer per week goed gebakken of gekookte vis eten.
  • Het is aangeraden een variëteit aan schaaldieren en, voornamelijk kleinere, vissoorten te eten om methylkwik te vermijden.
  • Vette vis is rijk aan onverzadigde vetten, waaronder omega-3.

Vis en zeevruchten bevatten veel voedzame stoffen. Er zitten onder andere omega-3-vetzuren en omega-6-vetzuren in. Men spreekt van ‘essentiële’ vetzuren omdat ze niet door je lichaam kunnen aangemaakt worden. Je moet ze uit je voeding halen. Als je (net) zwanger bent, zijn deze stoffen van belang voor een goede ontwikkeling van de hersenen van je baby. Daarom vormt vis reeds vanaf je zwangerschapswens een belangrijk onderdeel van je menu.

In vis kan methylkwik aanwezig zijn.  Grote vissen, zoals roofvissen (tonijn, haai, zwaardvis, koningsmakreel), bevatten het meest methylkwik omdat zij de methylkwik, aanwezig in de kleinere vissen die ze opeten, opslaan en accumuleren. Je beperkt je dus best tot de kleinere vissoorten met minder methylkwik (zie tabel).
 

 

Rauwe vis

Rauwe vis kan besmet zijn met verschillende microben zoals Listeria en op die manier listeriose veroorzaken. Daarom wordt er aangeraden om rauwe vis te vermijden. Door vis goed te bakken of te koken worden de microben gedood. Tijdens het koken wordt ook afgeraden om vis die nog niet gaar is, te proeven.

Voorbeelden van af te raden gerechten waarin rauwe vis gebruikt wordt zijn:

  • sushi,
  • sashimi,
  • viscarpaccio,
  • vistartaar

Het is heel moeilijk om met een gewone diepvriezer, zoals diegene die je thuis hebt, de lage temperatuur (-20°C gedurende minimum 24 uur), die nodig is om de microben te doden, te bereiken. Bovendien is vis een product dat snel bederft. Daardoor kan het zijn dat de vis na het ontdooien snel weer besmet is. Daarom is het eten van rauwe vis in het algemeen af te raden.

Het eten van gekookte schaal- en schelpdieren, zoals gekookte mosselen of kreeft of gebakken scampi, is veilig.
Rauwe oesters kan je beter vermijden.
 

Gerookte/gemarineerde/gezouten (gepekelde) vis

Gerookte, gemarineerde en gezouten gemarineerde vis, zoals gerookte zalm of gepekelde haring, wordt afgeraden. Dit geldt ook voor voorverpakte of vacuümverpakte vis.

  • Vooral met wilde vissoorten ben je best voorzichtig. Deze zijn vaker besmet dan gekweekte vissen. Tip: Op de verpakking van de vis kan je terugvinden of de vis gekweekt of in het wild gevangen werd.
     

Ingeblikte vis, zoals lichte tonijn in blik, is wel veilig.

  • (Lichte tonijn is meestal afkomstig van de gestreepte tonijn (skipjack). Deze tonijn is kleiner dan onder meer witte tonijn en bevat daarom minder methylkwik. Dit maakt lichte tonijn veiliger.
     

Slaatjes op basis van vis, zoals krabsla of tonijnsla, zijn ook gevoelig aan besmetting met microben. Je kan deze dus beter vermijden.

 

Wat is veilig? Wat is te vermijden?


(zie ook methylkwik)

VEILIG

TE VERMIJDEN

Goed doorbakken of gekookte vis,

ongeveer 340 gram/week of 1 tot 2 keer per week

Rauwe vis zoals in:

  • Sushi
  • Sashimi
  • Viscarpaccio
  • Vistartaar

Vissoorten met weinig methylkwik zoals:

  • Zalm
  • Kabeljauw
  • Haring
  • Zeeduivel
  • Krab
  • Platvis
  • Koolvis
  • Schelvis
  • Meerval
  • Sardienen
  • Ombervis

 

Vissoorten met veel methylkwik zoals:

  • Heilbot
  • Forel
  • Witte (albacore) tonijn, blauwvintonijn of zoetwatertonijn
  • Haai
  • Zwaardvis
  • Koningsmakreel
  • Marlijn
  • Baarssoorten
  • Rode snapper
  • Haarstaartvis
  • Snoek
  • Tegelvis

Gekookte schaal- en schelpdieren (met weinig methylkwik) zoals:

  • kreeft
  • gebakken scampi’s
  • garnalen
  • gekookte mosselen
  • venusschelpen
  • Sint-Jakobsschelpen

Rauwe vis schaal- en schelpdieren zoals:

  • Rauwe oesters

 

Gerookte/gemarineerde/gezouten (gepekelde) vis zoals:

  • gerookte zalm
  • gepekelde haring

Ingeblikte vis (met weinig methylkwik) zoals:

  • ingeblikte lichte tonijn

Voorverpakte of vacuümverpakte vis

 

Slaatjes op basis van vis zoals

  • krabsla
  • tonijnsla