Peulvruchten

Peulvruchten zijn gezond; ze zitten boordevol pectine. Deze stof verlaagt je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Op deze manier ben je beter beschermd tegen hart- en vaatziekten. Daarnaast zijn peulvruchten rijk aan koolhydraten, eiwitten, B- vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium, molybdeen en fosfor. Peulvruchten bevatten ook veel vezels.

Hoewel de groene peulvruchten, zoals tuinbonen, doperwten, sperziebonen, snijbonen en peultjes, botanisch gezien peulvruchten zijn, stellen ze het met minder eiwit. Daarom worden zij geklasseerd als groente.

Plantaardige vleesvervangers zoals bonen, linzen en kikkererwten bevatten geen vitamine B12 en maar weinig ijzer. Eet je regelmatig zuivel en eieren, dan kun je peulvruchten gerust als vegetarisch alternatief voor vlees eten.

Uit welke peulvruchten kun je kiezen?

  • bruine, witte en zwarte bonen
  • kapucijners
  • kievitsbonen (borlotti)
  • limabonen
  • linzen
  • kikkererwten
  • kidneybonen
  • sojabonen (edamame)

Ook deze eiwitbommetjes horen thuis in het rijtje van de vleesvervangers:

  • tofu en tempé, gemaakt op basis van sojabonen
  • seitan, samengesteld uit tarwe-eiwitten
  • mycoproteïne, een schimmeleiwit dat onder meer voorkomt in quorn

Peulvruchten en plantaardige alternatieven zoals tofu hebben een positief effect op je gezondheid en kunnen helpen om wat minder vlees te eten. Daarom kan je zeker deze voedingsmiddelen in je eetpatroon inschakelen. Eén keer per week deze bron op je menu plaatsen is een stap in de goede richting. Het is zelfs aan te bevelen om het meerdere malen per week in te schakelen.

Voor meer informatie over peulvruchten en andere vleesvervangers, surf naar:

https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/peulvruchten