Hand- en voedselhygiëne : wat is veilig en wat niet?

 

WATER EN VOCHT

VEILIG

TE VERMIJDEN

Kraantjeswater

Kraantjeswater in landen waarvan je niet zeker bent of het goed gezuiverd is

Flessenwater

Water uit een bron, riviertjes of fonteinen

Maximaal 4 tassen koffie per dag

GROENTEN, FRUIT EN KRUIDEN: indien je niet immuun bent voor toxoplasma

VEILIG

TE VERMIJDEN

Groenten, fruit en kruiden grondig wassen en drogen met propere handdoek of goed schillen

Onvoldoende gewassen of ongeschilde rauwe groenten, fruit en kruiden

Goed gekookte groenten en fruit

MELK EN MELKPRODUCTEN

VEILIG

TE VERMIJDEN

Gepasteuriseerde of UHT behandelde melk

Rauwe melk

Industrieel bereide yoghurt

 

Zachte en halfzachte kazen gemaakt van gepasteuriseerde of UHT melk (kijk de verpakking na) zoals:

  • brie
  • feta
  • mozzarella
  • ricotta
  • roomkaas
  • cottage cheese
  • camembert
  • smeerkaas

Zachte kazen gemaakt van ongepasteuriseerde melk, ‘rauwe melk’ of ‘au lait cru’ (kijk de verpakking na) zoals:

  • Ongepasteuriseerde brie
  • Ongepasteuriseerde feta
  • Gorgonzola
  • Geitenkaas
  • Roquefort
  • Munster
  • Schimmelkaas
  • Blauwgeaderde kaas

Harde kazen zowel gemaakt van gepasteuriseerde als ongepasteuriseerde melk zoals:

  • Gouda
  • Parmezaanse kaas
  • Emmentaler
  • Gruyère
  • Edam
  • Cheddar
  • Stilton
  • Jarlsberg

VLEES: indien je niet immuun bent voor toxoplasma

VEILIG

TE VERMIJDEN

Goed doorbakken vlees

Rauw of onvoldoende gaar vlees

Goed gebakken of gekookte fijne vleeswaren zoals:

  • Kippenwit
  • Gekookte hesp
  • Ingeblikte paté

Fijne vleeswaren zoals:

  • Slaatjes, zoals kipsla of vleessla
  • Americain préparé
  • Rauwe hesp
  • Paté
  • Vegetarische paté (NICE)

Voorverpakte fijne vleeswaren

 

Voorverpakt gerookt/gemarineerd/gezouten (gepekeld) vlees zoals:

  • Salami
  • Gerookte hesp

Niet voorverpakt (bij de slager) gerookt/gemarineerd/gezouten (gepekeld) vlees

Goed doorbakken of gekookt orgaanvlees (behalve lever)

Onvoldoende gaar of onvoldoende gekookt orgaanvlees

VIS

VEILIG

TE VERMIJDEN

Goed doorbakken of gekookte vis,

ongeveer 340 gram/week of 1 tot 2 keer per week

Rauwe vis zoals in:

  • Sushi
  • Sashimi
  • Viscarpaccio
  • Vistartaar

Vissoorten met weinig methylkwik zoals:

  • Zalm
  • Kabeljauw
  • Haring
  • Zeeduivel
  • Krab
  • Platvis
  • Koolvis
  • Schelvis
  • Meerval
  • Sardienen
  • Ombervis

Vissoorten met veel methylkwik zoals:

  • Heilbot
  • Forel
  • Witte (albacore) tonijn, blauwvintonijn of zoetwatertonijn
  • Haai
  • Zwaardvis
  • Marlijn
  • Baarssoorten
  • Rode snapper
  • Haarstaartvis
  • Snoek
  • Tegelvis

Gekookte schaal- en schelpdieren (met weinig methylkwik) zoals:

  • kreeft
  • gebakken scampi’s
  • garnalen
  • gekookte mosselen
  • venusschelpen
  • Sint-Jakobsschelpen

Rauwe vis schaal- en schelpdieren zoals:

  • Rauwe oesters

 

Gerookte/gemarineerde/gezouten (gepekelde) vis zoals:

  • gerookte zalm
  • gepekelde haring

Ingeblikte vis (met weinig methylkwik) zoals:

  • ingeblikte lichte tonijn

Voorverpakte of vacuümverpakte vis

 

Slaatjes op basis van vis zoals

  • krabsla
  • tonijnsla

EIEREN

VEILIG

TE VERMIJDEN

Verpakte gerechten met rauwe eieren zoals:

  • Mayonaise
  • Tiramisu
  • Chocolademousse
  • Roomijs
  • Dressing

Thuis bereide gerechten met rauwe eieren zoals:

  • Zelfbereide mayonaise
  • Tiramisu
  • chocolademousse

Goed gebakken omelet

Spiegelei

Hardgekookt ei

Zachtgekookt ei

KANT-EN-KLARE MAALTIJDEN

VEILIG

TE VERMIJDEN

Kant-en-klare maaltijden stomend heet opwarmen in de oven of microgolfoven (volgens vermelding op verpakking) zoals:

  • lasagne
  • diepvriesmaaltijden
  • stoommaaltijden

Ongekookte of onvoldoende gekookte kant-en-klare maaltijden

Hotdogs, opgewarmd tot min. 71°C

Kant-en-klare slaatjes bijvoorbeeld met rauwe groenten