Röntgenstraling

Indien je zwanger wil worden of (net) zwanger bent, vermijd je best zoveel mogelijk blootstelling aan röntgenstraling
Vermeld steeds dat je zwanger kan zijn, indien je zelf bestraald moet worden of indien je een familielid begeleidt bij röntgenstraling.

Röntgenstraling, vroeger ook X-straling genoemd, is een vorm van ioniserende straling die vaak wordt toegepast in de geneeskunde voor het maken van röntgenfoto’s en CT-scans om bepaalde diagnosen te kunnen stellen. Ook de tandarts gebruikt röntgenfoto’s. Het medische nut van deze medische beelden wegen meestal ruimschoots op tegen het geringe risico op schade door de straling. De straling is vooral schadelijk bij hoge dosissen en langdurige blootstelling.

Ben je nog niet zwanger, dan is een lage dosis straling niet schadelijk. Tijdens de zwangerschap heeft een lage dosis straling wel invloed op je baby.
Risico: Hoge doseringen straling kunnen innestelingsproblemen en aangeboren afwijkingen veroorzaken. Het risico op aangeboren afwijkingen is het grootst in de eerste 20 tot 25 weken van je zwangerschap (www.nationaalkompas.nl).

Voor zwangere vrouwen die werken in een omgeving met straling, gelden strenge limieten aan de dosissen straling waarmee zij mogen werken. Tijdens de zwangerschap kan vervangend werk voorzien worden. Informeer hierover bij je arbeidsgeneeskundige dienst of arbeidsgeneesheer.