Indien je zwanger wil worden of (net) zwanger bent, vermijd je best rauwe eieren.
Eieren dien je goed te bakken of hardgekookt te eten
Eieren bezorgen je gezondheid geen uitdrukkelijke schade, al is het eten van eieren geen must voor je gezondheid. Je eet best niet meer dan zeven eieren per week. Indien je meer consumeert heb je mogelijk een hoger risico op diabetes. Daarom vind je ze in de lichtgroene groep van de voedingsdriehoek terug.
Rauwe eieren kunnen de ziekmakende bacterie salmonella bevatten. Een salmonella-infectie kan geen kwaad voor je zwangerschap of voor je ongeboren baby, maar de symptomen ervan zoals diarree kunnen wel heel vervelend zijn. Je eet dus best geen producten waar rauwe eieren in verwerkt zitten (zelfgemaakte mayonaise, chocolademousse, ...). In een thuissituatie kan je niet weten of de eieren die je gebruikt vrij zijn van micro- organismen. Daarom wordt er geadviseerd om rauwe eieren te vermijden wanneer je zelf gerechten klaarmaakt. Eieren worden in België gecontroleerd en moeten aan bepaalde eisen voldoen voor dat ze gebruikt mogen worden. Verpakte voeding die rauwe eieren bevatten, zijn dus wel veilig. Voorbeelden zijn roomijs, mayonaise, dressing, tiramisu, chocolademousse, enz.
Indien je eieren wil eten, wordt er aangeraden om te zorgen dat het ei volledig gaar is. Hiermee bedoelt men dat er geen ‘nat’ of ‘lopend’ eiwit of eigeel meer is. Een hardgekookt eitje of omelet is dus te verkiezen boven een zachtgekookt eitje of een spiegelei.
Meer over eieren: https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/eieren
Wat is veilig? Welke producten eet je bij voorkeur niet om Salmonella-infectie te voorkomen?
VEILIG |
TE VERMIJDEN |
---|---|
Verpakte gerechten met rauwe eieren zoals:
|
Huisbereide gerechten met rauwe eieren zoals:
|
Goed gebakken omelet |
Spiegelei |
Hardgekookt ei |
Zachtgekookt ei |