Hepatitis C

Hepatitis C is een leverontsteking veroorzaakt door het hepatitis C-virus. Dit virus wordt voornamelijk overgedragen via bloed en besmette bloedproducten. Er is een verhoogde kans op hepatitis C bij het uitwisselen van naalden (bijvoorbeeld bij drugsgebruik), het onsteriel plaatsen van tatoeages en piercings of bij prikaccidenten.

Tijdens de prenatale consultatie zal je zorgverlener niet routinematig een bloedafname doen om je te testen op hepatitis C. Enkel vrouwen met een verhoogde kans op hepatits C dienen getest te worden.

Hepatitis C is een ziekte die erg traag evolueert. De symptomen ontstaan soms pas 10 to 20 jaar na de infectie. Het belangrijkste symptoom is overdreven vermoeidheid, maar dat is niet alleen eigen aan deze ziekte. Hepatitis C kan tijdens de bevalling van moeder op kind overgedragen worden. Op die manier wordt het kind ook hepatitis C - drager. De wijze van bevalling (vaginaal of via keizersnede) heeft, voor zover nu gekend, geen invloed op de overdracht van het virus.

Hepatitis C is minder besmettelijk dan hepatitis A en B. Er is een verhoogde kans op hepatitis C bij het uitwisselen van naalden (bijvoorbeeld bij drugsgebruik), het onsteriel plaatsen van tatoeages en piercings, prikaccidenten en accupunctuur.

Behandeling: hepatitis C kan behandeld worden met bijvoorbeeld antivirale medicatie. Het is belangrijk dat men zich zo snel mogelijk laat behandelen.  Indien je positief getest wordt op hepatitis C, dient er voor de zwangerschap een behandeling opgestart te worden, zodat de overdracht van het virus naar je kind tijdens de bevalling beperkt wordt. Tijdens de zwangerschap is deze behandeling niet mogelijk wegens mogelijke schadelijke effecten van de medicatie voor je ongeboren baby. Er bestaat geen vaccin tegen hepatitis C

Meer informatie

Voor de zorgverlener