Vis eten is gezond. Afwisselen is de boodschap, maar kies regelmatig voor voor vette vis (zoals zalm, haring of sardienen), die bevat omega 3-vetzuren. Deze beschermen je tegen hart- en vaatziektes. Omega 3 bevordert bij (ongeboren) kinderen de ontwikkeling van de hersenen en het zicht.
Vis is ook een bron van vitamines zoals vitamine A, D, B3 en B12, alsook van mineralen en sporenelementen zoals ijzer, zink, jodium en selenium. Deze vitamines en mineralen hebben een positieve invloed op het lichaam.
Indien je zwanger bent of zwanger wil worden is het aangeraden een variëteit aan schaaldieren en voornamelijk kleinere vissoorten te vermijden om een te hoge inname van methylkwik te vermijden. Hieronder vindt u een overzicht van veel voorkomende methylkwik rijke en methylkwik arme vissen.
Vissoorten met weinig methylkwik |
Vissoorten met veel methylkwik |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vette vis zet je best vanaf de zwangerschapswens vast op het menu. Deze vis bevat veel onverzadigde vetten die van belang zijn voor een goede ontwikkeling van de hersenen van je baby.
Rauwe vis kan besmet zijn met verschillende microben. Daarom wordt er aangeraden om rauwe vis te vermijden. Wanneer je vis goed bakt of kookt worden de microben vernietigd. Tijdens het koken wordt ook afgeraden om vis die nog niet gaar is te proeven en om na het bewerken van rauwe vis de handen grondig te wassen.
Voorbeelden van af te raden gerechten waarin rauwe vis gebruikt wordt zijn:
sushi, sashimi, viscarpaccio, vistartaar.
Het eten van gekookte schaal- en schelpdieren, zoals gekookte mosselen of kreeft of gebakken scampi, is veilig.
Rauwe oesters kan je beter vermijden.
Het consumeren van gerookte, gemarineerde en gezouten gemarineerde vis, zoals gerookte zalm of gepekelde haring wordt tijdens zwangerschap afgeraden. Dit geldt ook voor voorverpakte of vacuümverpakte vis. Vooral met wilde vissoorten ben je best voorzichtig. Deze zijn vaker besmet. Op de verpakking van de vis kan je terugvinden of de vis gekweekt of in het wild gevangen werd.
Slaatjes op basis van vis, zoals krab sla of tonijnsla, zijn ook gevoelig voor besmetting met microben. Je kan deze dus beter vermijden.
Ingeblikte vis, zoals tonijn in blik, is wel veilig.
Lees meer over vis en de plaats ervan in een gezond en duurzaam voedingspatroon op https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/vis