Mannen & Hepatitis C

Hepatitis C is een leverontsteking veroorzaakt door het hepatitis C-virus. Het wordt voornamelijk overgedragen via bloed en besmette bloedproducten. Het is minder besmettelijk dan hepatitis A en hepatitis B. Er is een verhoogde kans op hepatitis C door het uitwisselen van naalden (bijvoorbeeld bij drugsgebruik), het onsteriel plaatsen van tatoeages en piercings, prikaccidenten, ... .

Bij gekende hepatitis C besmetting, laat je je best zo snel mogelijk behandelen om besmetting van je vrouw te voorkomen.

Hepatitis C is een ziekte die erg traag evolueert. De symptomen ontstaan soms pas 10 tot 20 jaar na de infectie. Het belangrijkste symptoom is erge vermoeidheid, maar dat is niet alleen eigen aan deze ziekte. Hepatitis C kan tijdens de bevalling van moeder op kind overgedragen worden. Op die manier wordt het kind ook hepatitis C drager. De wijze van bevalling (vaginaal of via keizersnede) heeft, voor zover nu gekend, geen invloed op de overdracht van het virus.

Behandeling: Hepatitis C kan behandeld worden met bijvoorbeeld antivirale medicatie. Het is belangrijk dat men weet of men het virus heeft en zich dan zo snel mogelijk laat behandelen om overdracht te voorkomen.  Indien je vrouw toch positief getest wordt op hepatitis C, dient ze voor de zwangerschap een behandeling op te starten zodat de overdracht van het virus naar je kind tijdens de bevalling beperkt wordt. Tijdens de zwangerschap is deze behandeling niet mogelijk wegens mogelijke schadelijke effecten van de medicatie voor je ongeboren baby. Er bestaat geen vaccin tegen hepatitis C

Meer informatie

Ga naar ....

Voor de zorgverlener