Rookgedrag bij de partner

Indien jullie zwanger willen worden, wordt er aangeraden dat je vrouw –liefst  voordat ze zwanger wordt- stopt met roken.
Door zelf ook te stoppen (of te verminderen) met roken, steun je je partner in haar pogingen om niet te roken en stop je of verminder je de slechte effecten van het passief roken op de (toekomstige) moeder en jullie kind.

Bij mannen die roken zou er een relatie bestaan tussen roken en een verminderde kwaliteit van sperma. Bovendien laat je je partner en jullie baby best niet passief meeroken. De gezondheidsrisico’s voor jullie ongeboren kindje kunnen bij passief roken vergeleken worden met de risico’s bij een toekomstige moeder die zelf rookt. In ruimtes waarin gerookt wordt, blijven de giftige stoffen nog lang in de lucht hangen. Ook na de geboorte heeft het rookgedrag van mama en/of papa een grote invloed op de gezondheid van jullie kindje en bestaat er een groter risico op gezondheidsproblemen en wiegendood.

Het is niet eenvoudig om met roken te stoppen. Met een goede en professionele begeleiding is stoppen met roken minder lastig. Bespreek dit met je arts, vroedvrouw of apotheker. Voor meer informatie kan je ook terecht op www.tabakstop.be Zij kunnen doorverwijzen naar een hulpverlener voor rookstopondersteuning of naar een tabakoloog. Een professionele aanpak verhoogt de kans op slagen. Als je partner ook rookt, kan je deze therapie als koppel volgen (met gedeeltelijke terugbetaling, zie verder). Dat maakt het stoppen vaak gemakkelijker.

Als je je laat begeleiden door een arts (www.tabakstop.be/rokers/hoe-stoppen/persoonlijk-contact/artsen) of een erkend tabakoloog1 (https://rookstop.vrgt.be/geregistreerde-tabakologen) in een rookstopcentrum (www.tabakstop.be/rokers/hoe-stoppen/persoonlijk-contact/een-rookstopcentrum)  of in een privépraktijk, heb je recht op een gedeeltelijke terugbetaling van 8 consultaties door je ziekenfonds .


1 Een tabakoloog is een dokter (huisarts of specialist), een andere professionele gezondheidswerker (vroedvrouw, verpleegkundige, kinesist, apotheker, enz.) of een psycholoog die een aanvullende opleiding tabakologie heeft gevolgd. Op de website van VRGT vind je de lijst van de erkende tabakologen (https://rookstop.vrgt.be/geregistreerde-tabakologen).

 

Op zoek naar advies of hulp?

Meer informatie

Ga naar ....

Voor de zorgverlener