Rookgedrag bij de partner

Indien jullie zwanger willen worden, is het aangeraden dat beide ouders voor de zwangerschap stoppen met roken.
Door zelf ook te stoppen met roken, steun je je partner in haar pogingen om niet te roken, verhoog je de kansen om zwanger te worden en verminder je het risico op gezondheidsproblemen bij jullie kind.

Roken heeft een effect op de vruchtbaarheid, ook bij mannen. Door tijdig te stoppen met roken (de effecten van roken blijven ongeveer drie maanden merkbaar in een spermastaal), verhoog je de kansen op een zwangerschap. Als jouw partner tijdens de zwangerschap passief blijft meeroken, dan kan dit een effect hebben op de gezondheid van de baby. In ruimtes waar gerookt wordt, blijven de schadelijke stoffen nog lang in de lucht hangen. Ook na de geboorte heeft het rookgedrag van mama en/of papa een grote invloed op de gezondheid van jullie kindje en bestaat er een groter risico op gezondheidsproblemen en wiegendood.

Hulp bij het stoppen met roken

Je kan je laten ondersteunen en begeleiden door een tabakoloog. Dat is een dokter, psycholoog of een andere gezondheidswerker (kinesist, verpleegkundige …) die een aanvullende opleiding tabakologie heeft gevolgd. Een tabakoloog helpt jou bij de rookstop door het samen bepalen van een persoonlijk ontwenningstraject en het gebruik van hulpmiddelen daarbij. Hij of zij helpt je omgaan met schuldgevoelens of stresserende factoren die je doen roken.

Tabakologen zijn zowel in levende lijve als op afstand raadpleegbaar. Bekijk hier waar je in jouw regio een tabakoloog kan vinden. Wens je liever anoniem  te spreken met een tabakoloog, bel dan naar tabakstop op het gratis nummer 0800 111 00.

 Als je jou laat begeleiden door een erkend tabakoloog heb je recht op een financiële tussenkomst. Je kunt 4 uur individuele begeleiding volgen bij een tabakoloog waarvoor je maximum 120 € betaalt (of 16 € indien je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming) of 12 uur groepsbegeleiding, waarvoor je maximum 48 € betaalt (of 24 € indien je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming). Meer informatie vind je op de website van tabakstop en van de Vlaamse Overheid.

Je kunt ook tijdelijk rookstopmiddelen gebruiken (bijvoorbeeld nicotinevervangers), maar doe dit steeds in overleg met jouw huisarts en de tabakoloog.

 

Meer informatie over gunstige invloed van rookstop tijdens de zwangerschap lees je in de infographic roken en zwangerschap en meeroken tijdens de zwangerschap

Op deze site vind je informatie over hoe je in je ééntje kunt stoppen met roken (bijvoorbeeld met de hulp van een app) of met hulp: Hoe stoppen met roken? | Tabakstop.

 

Op zoek naar advies of hulp?

Ga naar ....

Voor de zorgverlener