SOA bij de partner

Soa staat voor Seksueel Overdraagbare Aandoening of m.a.w. een geslachtsziekte. Je kan op allerlei manieren besmet worden met een soa maar besmetting via seksueel contact komt het meest voor.
Indien jij of je partner in het verleden of nu onveilig gevrijd hebben, bespreek je dit best met elkaar en met je zorgverlener.

Met een soa kan je jouw (zwangere) vrouw en, onrechtstreeks, jullie baby besmetten. Sommige soa’s kunnen ernstige gevolgen hebben voor de toekomstige moeder en de baby.

Er bestaan veel verschillende soa’s. 
De meeste gaan gepaard met herkenbare symptomen, maar er zijn ook sommige soa’s waarbij je niet weet dat je ze hebt (bijvoorbeeld chlamydia). Als je onbeschermde contacten hebt of gehad hebt, is het daarom belangrijk om je regelmatig te laten testen.

De meeste soa’s zijn goed te behandelen. Hierdoor kan je zwangerschapsproblemen voorkomen of verminderen.

Bescherming:
Tegen de meeste soa’s kan je je beschermen en besmetting voorkomen door bijvoorbeeld een condoom te gebruiken of je te laten vaccineren. Bij correct gebruik beschermt een condoom  tegen hiv, hepatitis B, chlamydia en gonorroe en is  het risico op besmetting met andere soa’sbeperkt. Een vaccin zorgt ervoor dat je antistoffen aanmaakt die je beschermen als je in contact komt met bepaalde soa’s. Er bestaan vaccins tegen hepatitis B en HPV (Humaan Papilloma Virus). HPV vaccins voor jongens is (nog) niet aanbevolen.

Neem dus maatregelen om soa’s te vermijden, vooral als je geen vaste relatie hebt (meer informatie) en laat je testen als je toch risico hebt gelopen (meer informatie). Hoe sneller je de behandeling opstart, hoe kleiner de kans op ernstige gevolgen en hoe kleiner de kans dat je anderen besmet.