Mannen & Hepatitis B

Hepatitis B is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Dit virus veroorzaakt leverontsteking waarvan geelzucht het meest gekende symptoom is.

Bij gekende hepatitis B besmetting kan je vrouw zich preconceptioneel laten vaccineren.

Bij 5 tot 10% van de geïnfecteerde mensen blijft het virus langer dan een half jaar, meestal levenslang, in het lichaam en leidt dit tot chronische leverontstekingen. Dan is er sprake van een chronische hepatitis B infectie.

Een geïnfecteerde zwangere moeder kan haar kind besmetten, vooral bij de geboorte. Bij een positief resultaat zal de baby zo vlug mogelijk na de geboorte behandeld worden. Zo kan bijna altijd de infectie van de pasgeborene vermeden worden.

Bescherming: Het hepatitis B virus komt voor in bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht. Bij onbeschermd contact kan het hepatitis B-virus worden overgedragen. Gebruikte injectienaalden kunnen besmet bloed bevatten en hierdoor de ziekte overdragen. Wees voorzichtig met tatoeages. Het hepatitis B virus overleeft zowel in de naald als in de inkt.

Vaccinatie: Er bestaat een vaccin dat zeer goed beschermt tegen hepatitis B. Bij gekende hepatitis B besmetting kan je vrouw zich preconceptioneel laten vaccineren.

Meer informatie

Ga naar ....

Voor de zorgverlener