Roken - Zorgverlener

Advies

Door de overduidelijke evidentie die er vandaag is rond de schadelijke effecten van roken, lijkt het vanzelfsprekend dat jonge ouders stoppen met roken bij een kinderwens. Dit is voor veel mannen/vrouwen echter heel lastig omwille van een aantal factoren. Levensomstandigheden zijn voor sommige personen dermate moeilijk dat stoppen met roken geen prioriteit is in hun leven. Vooral personen die op jonge leeftijd begonnen zijn met roken, zijn vaak sterk verslaafd. Hoewel veel mensen weten dat er een schadelijk effect is van roken op de zwangerschapsuitkomst en men het beste wil voor het toekomstige kind, zijn de drempels die overwonnen worden om te stoppen vaak erg groot. De meeste vrouwen hebben al één of meerdere pogingen om te stoppen achter de rug.

Wist u dat...

  • 10% van de zwangere vrouwen rookt tijdens de zwangerschap?
  • 20% van de vrouwen die rookt tijdens het eerste zwangerschapstrimester, stopt met roken in de loop van de zwangerschap? (En dat 80% dus blijft roken gedurende de hele zwangerschap)

Niet alle rokers weten dat er hulp bestaat om te stoppen met roken. Anderzijds hebben veel vrouwen/mannen ambivalente gevoelens ten opzichte van rookstophulp. Men vreest voor het aanpraten van schuldgevoelens en ‘preken’ in het contact met hulpverleners. Vaak wordt ook een financiële drempel ervaren om hulp te zoeken.

Op de website Rookvrije start | Gezond Leven vindt u verschillende ondersteuningsmaterialen voor professionals, zoals gespreksmethodieken, factsheets, een e-learningmodule, folders en infographics. Deze materialen kunnen helpen om het rookgedrag te bespreken.