Ijzer - Zorgverlener

Advies

Ijzersuppletie wordt niet routinematig aanbevolen.
Er dient extra aandacht te zijn voor ijzersuppletie bij vrouwen met een preconceptioneel vastgestelde ferriprieve anemie en bij vrouwen met een veganistisch dieet.

Tijdens de zwangerschap is er een grotere ijzerbehoefte omdat er extra ijzer nodig is voor de foetus, de placenta en het toenemend bloedvolume bij de moeder. De aanmaak van erytrocyten stijgt om zo de foetus van voldoende zuurstof te voorzien. IJzertekort tijdens de zwangerschap kan leiden tot anemie bij de zwangere vrouw, vertraagde groei van de foetus en een laag geboortegewicht (Hovdenak et al., 2012, Cogswell et al., 2003).

Volgens de Hoge Gezondheidsraad bedraagt de aanbevolen dagelijkse ijzerinname voor niet-zwangere vrouwen 15 mg. Volgens de nieuwe aanbevelingen (HGR 2015) wordt de trend om systematisch supplementen toe te dienen aan zwangere vrouwen verlaten. Momenteel worden ijzersupplementen enkel aanbevolen bij hemoglobine waarden van minder dan 11,0 g/dl in het eerste trimester en minder dan 10,5 g/dl op 28 weken.

Er is geen vastgestelde bovengrens: volgens de EFSA is er te weinig data beschikbaar is om een bovengrens voor inname voorop te stellen. Wel werd er vastgesteld dat bij kortdurende inname van 50-60 mg ijzer per dag, onder de vorm van supplementen, gastro-intestinale neveneffecten optreden zoals constipatie, nausea en braken.