Jood - Zorgverlener

Advies

Jodiumsuppletie wordt niet routinematig aanbevolen in de preconceptiefase. Tijdens de zwangerschap en borstvoeding dient een dagelijkse inname van 200 µg verzekerd te worden.

Jodiumtekort tijdens de zwangerschap kan leiden tot vertraagde groei van de hersenen van de foetus met vertraagde intellectuele ontwikkelingen en tot hypothyroïdie bij de moeder, wat een algemene vertraging van de celwerking veroorzaakt die zich uit onder de vorm van een trage hartslag, lusteloosheid en een abnormale gewichtstoename.

Met het oog op een optimale psychomotorische ontwikkeling van de foetus is het essentieel adequate hoeveelheden jodium in te nemen tijdens de zwangerschap. De foetus is immers volledig afhankelijk van de schildklierfunctie van de moeder alvorens de synthese van schilklierhormoon bij de foetus zelf start.

De ADH voor jodium bedraagt 200 μg voor zwangere vrouwen tegenover 150 μg voor niet-zwangere vrouwen. Als hoogst aanvaardbare inname voor jodium wordt door de EFSA 600 μg/dag aangenomen.

Jodiumtekorten kunnen verholpen worden door het consumeren van meer melk, vis, brood met gejodeerd zout en door gebruik te maken van gejodeerd zout in plaats van gewoon zout. Deze interventies maken jodiumsuppletie tijdens de zwangerschap overbodig (Quintelier S. 2009). Bij joodtekort dient extra suppletie preconceptioneel en tijdens de zwangerschap of borstvoeding te worden aangeraden (AJOG, HGR 2016).