Vitamine D - Zorgverlener

Advies

In haar meest recente voedingsaanbevelingen, raadt de HGR aan om voor volwassenen een voedingssupplement aan te bevelen met 10  µg per dag en tot 20 µg per dag tijdens de zwangerschap en gedurende de borstvoedingsperiode .

  • Vrouwen met een laag risico kunnen 10 µg vitamine D per dag innemen
  • Vrouwen die tot de hoog risicogroep behoren dienen dagelijks, en zeker in de wintermaanden (ICSI, niet NICE), 10 µg of 400 IE vitamine D per dag in te nemen

De twee vormen van vitamine D zijn vitamine D2 (of ergocalciferol) en vitamine D3 (of cholecalciferol). Vitamine D3 wordt gesynthetiseerd uit een endogeen gevormde precursor, 7-dehydrocholesterol, onder invloed van UV-straling. Zonlicht is hiervoor dus essentieel. Vitamine D wordt vervolgens door de lever omgezet tot 25-hydroxyvitamine D die daarna door de nier wordt gemetaboliseerd tot 1,25-dihydroxyvitamine D, de actieve vorm van vitamine D.

Vitamine D stimuleert de calciumabsorptie in de darm en zorgt zo voor het behoud van de botmassa, het stimuleert de synthese van interleukinen en cytokinen en beïnvloedt eveneens de celdeling van veel organen. Een chronisch tekort aan vitamine D leidt tot zwakke botten en spier- en gewrichtspijn.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine D bedraagt 20 μg (800 IE)1 voor zwangere vrouwen tegenover 10-15 μg  (400-600 IE) voor niet-zwangere vrouwen (HGR, 2015). De EFSA raadt aan dosissen van meer dan 50 μg vitamine D per dag te vermijden (EFSA, 2014).

Ondanks dat er enkele studies de voordelen aantonen van vitamine D suppletie bij zwangere vrouwen met een hoog risico op vitamine D tekort (substitutie), is er minder evidentie voor suppletie bij laag risico vrouwen (NICE). Vitamine D suppletie tijdens de zwangerschap zou het risico op symptomatische neonatale hypocalcemie verminderen (ICSI). Mogelijks hebben laag risico vrouwen ook een betere zwangerschapsuitkomst dankzij vitamine D suppletie (NICE).

 

Vrouwen die tot hoog risico groep behoren zijn:

  • Vrouwen met een vitamine D-arm dieet, zoals vrouwen die geen vlees, eieren, visolie (bijvoorbeeld veganisten) of vitamine D-verrijkte melk, margarine of ontbijtgranen eten (NICE, ICSI)
  • Vrouwen met een preconceptioneel BMI boven de 30 kg/m2 (obesitas)
  • Vrouwen van Zuid-Aziatische, Afrikaanse, Caraïbische of Midden-Oosten origine
  • Vrouwen met weinig blootstelling aan zonlicht, bijvoorbeeld vrouwen die voornamelijk binnen leven of buitenshuis gesluierd zijn (NICE)

 

 

1 Het vitamine D-gehalte wordt meestal uitgedrukt in μg, maar vaak ook in internationale eenheden (IE) waarbij 1 μg staat voor 40 IE.