Vitaminen bij chronisch of problematisch alcoholgebruik - zorgverlener

Advies

Er wordt aangeraden om zowel bij problematisch alcoholverbruik als bij de ontwenning van alcohol in combinatie met een insufficiënt dieet een thiaminesupplement in te nemen van 100 mg, wat weer kan afgebouwd worden indien de patiënt terug  een gezond voedingspatroon heeft.

Daarnaast blijft het ook belangrijk alcoholonthouding aan te moedigen.

Bij chronisch of problematisch alcoholisme zou vaak vitamine B1-tekort optreedt. Dit is te verklaren door de onvoldoende inname van vitamine B1 door de ondervoeding die geassocieerd is met alcoholverslaving, een verminderde absorptie in de darm en een verstoord transport van vitamine B1. Thiaminesuppletie in geval van alcoholverslaving zou het risico op een tekort doen afnemen (Rees E. et al., 2013). Er wordt aangeraden om zowel bij problematisch alcoholverbruik als bij de ontwenning van alcohol in combinatie met een insufficiënt dieet een thiaminesupplement in te nemen van 100 mg, wat weer kan afgebouwd worden indien de patiënt terug  een gezond voedingspatroon heeft (NHG Problematisch alcoholgebruik).

Bij zwangere vrouwen met overmatig alcoholgebruik leidt thiaminedeficiëntie tot een verstoorde foetale ontwikkeling. Deze deficiëntie wordt nog ernstiger bij zwangere vrouwen die eveneens lijden aan hyperemesis gravidarum1.  Specifieke maatregelen met betrekking tot vitamine B1-suppletie voor het verhelpen van een tekort als gevolg van alcoholisme tijdens de zwangerschap zijn in de literatuur niet beschreven.

Studies hebben aangetoond dat chronisch alcoholgebruik tijdens de zwangerschap leidt tot een verminderd transport van foliumzuur via de placenta naar de foetus. Dit resulteert in folaatdeficiëntie bij de foetus wat bijdraagt tot de defecten die gezien worden na alcoholgebruik tijdens de zwangerschap, het zogenaamde foetaal alcohol syndroom. Dit omvat o.a. fysische misvormingen zoals neuraalbuisdefecten, congenitale hartdefecten, defecten aan de ledematen en groeiachterstand. De gedaalde folaatstatus bij de foetus als gevolg van alcoholisme tijdens de zwangerschap kan dus als een van de verklaringen voor de teratogene eigenschappen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap beschouwd worden. Foliumzuursuppletie bij alcoholverslaafde, zwangere vrouwen kan in overweging genomen worden na het aanmoedigen van alcoholonthouding tijdens de zwangerschap. Over de exacte dosis foliumzuur die aanbevolen is wordt geen uitspraak gedaan (Hutson J.R. et al., 2012).

 

Zie ook: Alcoholgebruik (zorgverlener)

 

1Hyperemesis gravidarum is een extreme vorm van zwangerschapsmisselijkheid bij het begin van de zwangerschap met veelvuldig braken dat lijdt tot dehydratatie, gewichtsverlies en elektrolietenstoornis bij de moeder.