Gonorroe - Zorgverlener

Advies

Het routinematig preconceptioneel of in de zwangerschap screenen voor gonorroe wordt niet aanbevolen. Preconceptioneel of in de zwangerschap screenen van hoog risicogroepen is wel aanbevolen. Positief gescreende (zwangere) vrouwen moeten worden behandeld, samen met hun partner(s). Eventueel wordt in het 2de trimester van de zwangerschap de gonorroe screening herhaald (ICSI, AJOG).

Alle vrouwen met een verhoogd risico op soa’s (zie http://www.seksualiteit.be/soas/besmetting-met-soas) dienen preconceptioneel of gedurende de zwangerschap gescreend te worden voor Neisseria gonorrhoeae en Chlamydia Trachomatis. Zwangere vrouwen met gonorroe hebben meer kans op vroegtijdige bevalling, chorioamnionitis, laag geboortegewicht, intra-uteriene groeiretardatie en doodgeboorte.

Behandeling: een vroegtijdige detectie (in kweek, PCR) en behandeling van een gonorroe infectie bij asymptomatische (zwangere) vrouwen beschermt tegen zwangerschapscomplicaties en toekomstige complicaties van de gonorroe infectie (zonder risico's voor de baby). Ook de partner moet behandeld worden.

De optimale frequentie van screenen werd nog niet bepaald, maar aangezien er bij vrouwen met een blijvend risico op gonorroe een verhoogde kans is op reïnfectie is een bijkomende test in het 2de trimester van de zwangerschap aanbevolen (ICSI, AJOG).