Syfilis - Zorgverlener

Advies

Het is aan te bevelen om bij alle vrouwen, preconceptioneel of aan het begin van de zwangerschap, syfilis op te sporen aan de hand van een treponemale test omdat een behandeling gunstig is voor de prognose van zowel moeder als foetus (KCE).

Ondanks de lage prevalentie van syfilis in België, is er een algemene consensus om elke vrouw preconceptioneel (KCE, AJOG) of in het begin van de zwangerschap (Domus Medica, NICE) routinematig serologisch te screenen op syfilis. Bij vroegtijdige detectie van syfilis kan een antibioticabehandeling de ziekte genezen en overdracht via seksuele contacten vermijden. Bij zwangere vrouwen met syfilis voorkomt een antibioticakuur bijna alle gevallen van congenitale syfilis (Domus Medica, ICSI).

Er wordt een treponemale test (‘T. Pallidum Hemagglutination’ (TPHA) of een ‘T.Pallidum Particle Agglutination’ (TPPA) verricht. Indien positief, wordt bijkomend een ‘rapid plasma reagin’-test (RPR) of ‘veneral disease research labaratory’-test (VDRL) uitgevoerd (Domus Medica).