Mannen & Hyperthermie - Zorgverlener

Evidentie

De negatieve effecten van exogene warmtebronnen op de spermatogenese werden door verschillende experimentele studies, zowel bij de mens als bij dieren, aangetoond. Temperatuurverhoging gaat samen met een verminderde spermaproductie (NHG).

Het langdurig gebruik van een laptop op schoot veroorzaakt een verhoging van de scrotale temperatuur wat een negatieve invloed heeft op de spermatogenese. Een laptop ontwikkelt warmte en kan meer dan 70°C bereiken. Aangezien een laptop vaak dicht bij het scrotum wordt gebruikt, vormt een laptop een directe lokale warmtebron. Bovendien vereist het gebruik van een laptop op de schoot een bepaalde lichaamspositie met de benen dicht bij elkaar om in evenwicht te blijven staan. Hierdoor is het scrotum gevangen tussen dicht bij elkaar liggende dijen wat tevens voor opwarming zorgt (Sheynkin et al., 2005). Laptop met Wi-Fi zijn met Radio Frequency Electromagnetic Waves (RF-EMW) verbonden. Dit is een derde factor dat een negatief (niet-thermisch) effect zou hebben op de motiliteit en DNA kwaliteit van de spermacellen (Avendano, Mata, Sanchez Sarmiento, & Doncel, 2012).

Werken met een laptop op schoot veroorzaakt na 60 minuten een significante stijging vande scrotale temperatuur ten gevolge van warmteblootstelling en positie-gerelateerde effecten (Sheynkin et al., 2005). Om de huid tegen de door de laptop geproduceerde warmte te beschermen en verhitting van de laptop te vermijden, werden schootpads ontwikkeld. Het gebruik van een schootpad beschermt echter niet tegen een scrotale hyperthermie (Sheynkin et al., 2011).

Scrotale hyperthermie kan gereduceerd worden door een alternatieve zitpositie (benen gescheiden) en een significant korter gebruik van een laptop op de schoot (Practice Committee of the American Society for Reproductive Medicine in collaboration with the Society for Reproductive Endocrinology and Infertility, 2008; Sheynkin et al., 2011). Desondanks deze prille resultaten is verder onderzoek van laptop en andere notebooks op de vruchtbaarheid noodzakelijk.

In afwachting van een duidelijke antwoorden kan alleen speculatief een verband gelegd worden tussen laptops, ondergoed en autostoel-verwarmers, en de mannelijke vruchtbaarheid. Belangrijker is na te gaan welke maatregelen kunnen getroffen worden om die negatieve effecten te verminderen.