Systemische lupus erythematodes - Zorgverlener

Advies

Bij vrouwen met systemische lupus erythematodes en zwangerschapswens, streef naar remissie alvorens anticonceptie te stoppen en verwijs door naar een medisch specialist en de gynaecoloog.

Systemische lupus erythematodes (SLE) is een van de meest voorkomende auto-immuunziekten bij vrouwen van vruchtbare leeftijd met symptomen in allerlei organen. De ziekte komt niet vaak voor in de Westerse landen (AJOG).

Perinatale complicaties


Gedurende de zwangerschap kan SLE verergeren. SLE verhoogt bovendien de kans op spontane abortus, mors in utero, preëclampsie, vroeggeboorte en foetale groeiretardatie. Bij aanwezigheid van SSA-antistoffen, bestaat het risico op een AV blok bij de neonaat. Ongeveer 10% van de vrouwen met SLE heeft kans op een baby met neonatale lupus. De prognoses voor moeder en kind zijn het meest gunstig indien SLE stabiel is gedurende ongeveer 6 maanden voor de zwangerschap en indien de moeders nierfunctie normaal of bijna normaal is (AJOG).

 

Behandeling


Er is geen curatieve behandeling voor SLE. Verschillende therapieën kunnen de symptomen van de ziekte wel onder controle houden. Behandeling met laag-dosis aspirine en subcutane heparine, met laag-dosis aspirine en prednisone of met uitsluitend laag-dosis aspirine zou leiden tot minder preëclampsie, vroeggeboorte en vroegtijdig breken van vliezen.

Cyclofosfamide is teratogeen. Vrouwen met zwangerschapswens dienen deze medicatie te vermijden en preconceptioneel over te schakelen op een veilige behandeling. Vrouwen zonder zwangerschapswens, dienen strikte anticonceptieve maatregelen te nemen (AJOG).