De menstruele cyclus

De eisprong of ovulatie vindt ongeveer 14 dagen voor het begin van je volgende menstruatie plaats, ongeacht de lengte van je menstruele cyclus.

Je hebt de grootste kans op bevruchting indien je om de twee tot drie dagen, dus ongeveer twee tot drie maal per week, geslachtsgemeenschap hebt, en dit vanaf het einde van de menstruatie.

De eisprong of ovulatie

De menstruele cycluslengte

De vruchtbare periode

 

De eisprong of ovulatie

De eisprong of ovulatie is het moment waarop de eicel vrijkomt van de eierstok.

Het moment van de eisprong of ovulatie is ongeveer 14 dagen voor het begin van je volgende menstruatie, ongeacht de lengte van je menstruele cyclus.

Een normale menstruele cyclus kan je opdelen in vier fasen:

 1. De folliculaire fase: de fase waarin de eicel rijpt
 2. De eisprong of ovulatie
 3. De luteale fase: de fase waarin de baarmoeder zich opmaakt voor een eventuele komst van de bevruchte eicel
 4. De maandstonden, menstruatie of regels: de fase waarin de baarmoeder zich zuivert

 

© UZ Leuven

 

De menstruele cycluslengte

De  menstruele cyclus start op de eerste dag van de menstruatie  en duurt tot de eerste dag van de volgende menstruatie geteld.

 • Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen.

 • De meerderheid van de vrouwen hebben een menstruele cyclus tussen 25 en 35 dagen en dit tot ongeveer de leeftijd van 40 jaar.

 • In de praktijk varieert de lengte van de cyclus echter van vrouw tot vrouw en bij éénzelfde vrouw. Bij sommige vrouwen is hij wat korter, bij andere langer.

 • Bovendien kan de duur van een cyclus bij eenzelfde vrouw ook nog wijzigen in de loop van haar leven.

- Anovulatoire cyclus

Indien de cycluslengte korter dan 21 dagen (3 weken) of langer dan 35 dagen (6 weken) duurt, dan is de kans groot dat er geen eisprong of ovulatie is geweest. In dit geval spreekt men van een anovulatoire cyclus.

Is dit bij jou het geval? Neem dan best al even contact op met je gynaecoloog.
 

De vruchtbare periode

Gedurende één menstruele cyclus zijn er een beperkt aantal dagen waarop de vrouw vruchtbaar is. Dit noemt men de ‘vruchtbare periode’.

 • Het tijdstip waarop de vruchtbare periode plaatsvindt, is afhankelijk van de lengte van de menstruele cyclus, die op zijn beurt afhankelijk is van de uitrijpingsduur van de eicel (maximum zeven dagen).

 • Recent onderzoek leert dat de vruchtbare periode van de cyclus sterk kan schommelen, zelfs bij vrouwen met een heel regelmatige cyclus.

 • De eisprong vindt plaats (ongeveer) 14 dagen voor de volgende menstruatie. Je bent gedurende een aantal dagen voor en na de eisprong vruchtbaar.

- Gemiddelde vruchtbare periode

Bij vrouwen met een regelmatige cyclus van 28 dagen ligt de meest vruchtbare periode tussen dag 11 en dag 16 van de cyclus .
De zwangerschapskans is het hoogst twee dagen voor de ovulatie en op de ovulatiedag zelf . Heb je een regelmatige cyclus die korter of langer duurt dan 28 dagen, dan kun ook jij je vruchtbare periode min of meer bepalen (cycluslengte - 16 dagen tot cycluslengte - 14 dagen).
 

- Aantal keren geslachtsgemeenschap

Zonder rekening te houden met de dag van de cyclus of het moment van de eisprong heeft men de grootste kans op bevruchting indien men om de twee tot drie dagen, dus ongeveer twee tot drie maal per week geslachtsgemeenschap heeft, en dit vanaf het einde van de menstruatie.
 

- Gemiddelde duur tot zwangerschap

Bij vrouwen met een normale cyclus en jonger dan 35 jaar is na een half jaar onbeschermd vrijen ongeveer 70% zwanger, na één jaar 80% en na twee jaar 90%.

Koppels die minder dan een keer per week vrijen, hebben minder kans op een zwangerschap dan koppels die geregeld seks hebben:

- bij minder dan 1 x per week vrijen is er ongeveer 16% kans op zwangerschap op zes maanden tijd

- bij ongeveer driemaal per week vrijen is er ongeveer 50% kans op zwangerschap op zes maanden tijd 


Om stress te vermijden, moeten jullie de optimale frequentie uiteraard zelf bepalen.

Hou rekening met het volgende:

 • Mannelijk zaad blijft gemiddeld zo’n 2 à 3 dagen vruchtbaar (gemiddeld ongeveer 48 uur)

 • De vrouwelijke eicel is ongeveer 1 dag vruchtbaar

 • Frequente ejaculaties verminderen de mannelijke vruchtbaarheid niet 

De beste kansen tot bevruchting krijgen jullie dus door om de 2 dagen geslachtsgemeenschap te hebben, vanaf twee dagen voor tot twee dagen na de verwachte eisprong.
 

- Bereken je eisprong

 • Indien je een regelmatige menstruele cyclus hebt, kan je eenvoudig je eisprong of ovulatie berekenen aan de hand van de ovulatie calculator.

 • Bij een onregelmatige menstruele cyclus is het moeilijker om je ovulatie op die manier te berekenen en  heb je best regelmatig seksuele betrekking doorheen de menstruele cyclus.
   

- Ben ik zwanger?

Als je zwanger bent verandert er veel in je lichaam:

 • Allereerst komen er veel hormonen in je bloed die bij sommige vrouwen zorgen voor wat ongemakken zoals misselijkheid in de ochtend.

 • Er zijn echter nog meer symptomen waardoor je zou kunnen merken dat er iets aan de hand is in je lichaam zoals het uitblijven van je menstruatie, gespannen en gevoelige borsten, brandend maagzuur.

- Zwangerschapstest

 • Als je denkt dat je zwanger bent kun je ook een zwangerschapstest uitvoeren die je even in de urine houdt.

 • Als je echter te vroeg test kan het zijn dat je geen betrouwbare uitslag krijgt.


- Toch zwanger?

Vrouwen die geen voorbehoedsmiddel gebruiken, en die gedurende zeker één week voor de eisprong niet meer hebben gevrijd, blijken soms - totaal onverwacht - zwanger te zijn.

 • Dat is inderdaad mogelijk omdat zaadcellen soms vrij lang kunnen overleven.

Bereken je eisprong

 • Indien je een regelmatige menstruele cyclus hebt, kan je eenvoudig je eisprong of ovulatie berekenen aan de hand van de ovulatie calculator.