Fruit

  • Indien je zwanger wil worden of (net) zwanger bent én je bent immuun voor toxoplasmose, dien je geen rekening te houden met de preventieve maatregelen tegen toxoplasmose.
  • Indien je zwanger wil worden of (net) zwanger bent én je bent niet immuun voor toxoplasmose, hou je best rekening met enkele preventieve maatregelen tegen toxoplasmose in verband met rauwe groenten, fruit en kruiden

Fruit levert -net zoals sommige groenten- koolhydraten, vitaminen, mineralen, voedingsvezels, vocht en antioxidanten. Groenten en fruit onderscheiden zich door de aanwezigheid van verschillende soorten en hoeveelheden voedingsstoffen. Eet daarom dagelijks zowel groenten als fruit.

Er bestaan heel veel fruitsoorten.
Alle vers fruit is gezond. Kies volop uit volgende soorten:

  • zachte vruchten: bes, aardbei, druif,…
  • steenvruchten: kersen, abrikozen, pruimen, perziken en nectarines
  • pitvruchten: appels en peren
  • citrusvruchten: sinaasappels, citroenen en mandarijnen
  • andere exotische vruchten: banaan, kiwi, ananas, mango,…

Probeer dagelijks 2 tot 3 stukken fruit te eten. Vers fruit is een heel goed broodbeleg. Voor wie graag zoet eet op het brood, is vers fruit zoals schijfjes banaan, aardbeien in het seizoen, perzik, kiwi of nectarine aan te raden.

 

Voor meer informatie over fruit en hoe dit passen in een gezonde voeding, surf naar:

https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/fruit

Fruit en Toxoplasmose

Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde. In de aarde kunnen verschillende microben voorkomen. Deze kunnen toxoplasmose veroorzaken.

Vooral voor fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit, verdient extra aandacht. Voorbeelden zijn aardbeien, frambozen, bessen.

  • Er wordt aangeraden om alle fruit grondig te wassen en te drogen met een propere handdoek. Indien mogelijk, kan het fruit geschild worden. Zo worden alle microben verwijderd.
  • Ook door fruit goed te koken, zorg je ervoor dat alle microben gedood worden. Het invriezen van fruit volstaat niet om de microben te doden.
  • Het is aangewezen je handen grondig te wassen na contact met rauw fruit. Keukengerei (oa snijplanken, messen en het aanrecht) dat in contact komt met ongewassen rauw fruit dien je eveneens grondig af te wassen.

Fruit:
Wat is veilig? Wat is er te vermijden indien je niet immuun bent voor toxoplasmose?

VEILIG

TE VERMIJDEN

Fruit grondig wassen en drogen met propere handdoek of goed schillen

Onvoldoende gewassen of ongeschilde rauw fruit

Goed gekookt fruit

 

 

Doe de test

Eet jij voldoende fruit? Doe de test: