Groenten

‘Verandering van spijs doet eten’. Deze uitdrukking liegt er niet om. Beperk je zeker niet tot één soort groente, maar varieer en combineer verschillende soorten.

Indien je zwanger wil worden of (net) zwanger bent én je bent niet immuun voor toxoplasma, hou je best rekening met enkele preventieve maatregelen tegen toxoplasmose in verband met rauwe groenten en kruiden

Variatie binnen deze groep is heel belangrijk, want niet in elke groente zitten dezelfde soorten of hoeveelheden vitaminen en mineralen. Groenten zijn een belangrijke leverancier van voedingsvezels, vitaminen en mineralen, daarom raden we u aan om minstens 2x per dag groenten te eten.

 

Wat is nu de gezondste groente? Ze zijn het allemaal.
Variatie is daarom de boodschap. Kies volop uit volgende soorten:

  • vruchtgroenten: komkommer, paprika, tomaten, aubergine, pompoen, courgette,...
  • groene bladgroenten: spinazie, krop- en veldsla, andijvie, waterkers, postelein,…
  • bolgewassen: prei, ui, knoflook,…
  • knolgewassen: knolselderrij, winterpeen, koolraap, schorseneren (bevat koolhydraten), pastinaak (bevat koolhydraten), wortel, rode bieten, radijs,…
  • koolsoorten: Chinese-, spits-, savooi,- boeren,- rode-, witte kool, paksoi, koolrabi,…
  • kiemgroenten: (soja-, prei-,…) scheuten, tuinkers, …
  • stengelgewassen: venkel, asperge, bleekselderij, artisjok, rabarber,…
  • kruisbloemige groenten: bloemkool, spruitjes, broccoli,…
  • paddenstoelen: morieljes, oesterzwammen, champignons,…

 

Voor meer informatie over groenten en hoe deze passen in een gezonde voeding, surf naar:

https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/groenten

Groenten en Toxoplasmose

Groenten en kruiden kunnen aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde. In de aarde kunnen verschillende microben voorkomen. Deze kunnen toxoplasmose veroorzaken.

Vooral groenten die in of dicht tegen de aarde groeien, verdienen extra aandacht. Voorbeelden zijn sla, wortelen, witloof, radijzen en paddenstoelen.

  • Er wordt aangeraden om alle groenten en kruiden grondig te wassen en te drogen met een propere handdoek of ze goed te schillen. Zo worden alle microben verwijderd.
  • Ook door groenten en kruiden goed te koken, zorg je ervoor dat alle microben gedood worden. Het invriezen van groenten en kruiden volstaat niet om de microben te doden.
  • Het is aangewezen je handen grondig te wassen na contact met rauwe groenten en kruiden. Keukengerei (oa snijplanken, messen en het aanrecht) dat in contact komt met ongewassen rauwe groenten en kruiden dien je eveneens grondig af te wassen.
     

Groenten en kruiden:
Wat is veilig? Wat is te vermijden indien je niet immuun bent voor toxoplasmose?

VEILIG

TE VERMIJDEN

Groenten en kruiden grondig wassen en drogen met propere handdoek of goed schillen

Onvoldoende gewassen of ongeschilde rauwe groenten en kruiden

Goed gekookte groenten en kruiden

 

Doe de test

Eet jij voldoende groenten? Doe de test: