Melk en kaas

Melkproducten zijn een belangrijke bron van calcium, eiwit, vitamine D en vitaminen van de B-groep. De calcium speelt een belangrijke rol in de opbouw van botten. Volle melkproducten brengen meer verzadigde vetzuren aan dan de halfvolle en magere soorten, de laatste krijgen dus de voorkeur.

Rauwe melk of afgeleide producten zijn niet veilig.

Calcium verrijkte sojaproducten bieden een uitkomst indien je geen melk lust of weinig of geen melkproducten mag eten (bijvoorbeeld bij allergieën of lactose-intolerantie). Bepaalde plantaardige voedingsmiddelen zijn eveneens rijk aan calcium en helpen om de aanbevolen hoeveelheid te behalen. Voorbeelden hiervan zijn: Broccoli, groene kool, spinazie, noten, zaden en peulvruchten.

 

Door de melk te pasteuriseren of op hoge temperatuur te verwarmen (UHT: dit vindt je ook terug op de verpakking) worden de microben gedood en kan melk veilig gedronken worden (zie verder). Meestal is de melk die je in de supermarkt koopt, behandeld en dus ook veilig. Melk die je op een boerderij koopt, is meestal niet behandeld dat betekend dat deze melk nog rauw is en word bijgevolg ook afgeraden.

Industrieel bereide yoghurt is veilig. Deze yoghurt moet namelijk voldoen aan bepaalde eisen vooraleer ze verkocht mogen worden in de supermarkt.

 

Room bestaat uit melkvet en andere koemelkbestanddelen. Het heeft een hoger vetgehalte dan gewone melk. Enkel voorbeelden hiervan: Slagroom, koffieroom, zure room, …

 

Meer lezen over melk en gezondheid: https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/melk

 

Listeria en pasteuriseren of verwarmen op hoge temperatuur (UHT)

Verschillende microben, waaronder Listeria, kunnen terechtkomen in de melk. Deze kunnen listeriose veroorzaken.

Door de melk te pasteuriseren of op hoge temperatuur te verwarmen (UHT) worden de microben gedood en kan je de melk veilig drinken. Behandelde melk kan je herkennen aan de vermelding ‘gepasteuriseerd’ of ‘UHT’ op de verpakking. Meestal is de melk die je in de supermarkt koopt, behandeld en dus ook veilig. Melk die je op een boerderij koopt, zal waarschijnlijk niet behandeld zijn.

  • Industrieel bereide yoghurt die je koopt in de supermarkt is veilig. Deze yoghurt moet namelijk voldoen aan bepaalde eisen vooraleer ze verkocht wordt.
  • Zachte kazen worden vaak gemaakt van rauwe melk en zijn daarom af te raden tijdens de (beginnende) zwangerschap. Kazen op basis van rauwe melk kan je op de verpakking herkennen aan de vermelding ‘rauwe melk’ of de Franse vermelding ‘au lait cru’. Sommige zachte kazen worden tegenwoordig wel gemaakt van gepasteuriseerde melk. Als de kaas gepasteuriseerd is, kan je hem wel veilig eten.
  • Harde kazen vormen geen probleem, ook al zijn ze niet gemaakt van gepasteuriseerde melk.

 

Lees meer over kaas: https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/kaas

Pasteuriseren: Bij pasteuriseren wordt een vloeistof gedurende een bepaalde tijd op een bepaalde temperatuur opgewarmd om ervoor te zorgen dat het aantal microben in de voeding daalt. De microben worden niet allemaal vernietigd, maar wel voldoende zodat ze geen ziekte meer kunnen veroorzaken.

UHT: staat voor Ultra Hoge Temperatuur. Hierbij worden voedingsmiddelen gedurende een zeer korte periode op zeer hoge temperatuur verhit waardoor microben vernietigd worden.

 

Wat is veilig? Wat is te vermijden?

VEILIG

TE VERMIJDEN

Gepasteuriseerde of UHT behandelde melk

Rauwe melk

Industrieel bereide yoghurt

 

 

Zachte en halfzachte kazen gemaakt van gepasteuriseerde of UHT melk (kijk de verpakking na) zoals:

  • gepasteuriseerde brie
  • gepasteuriseerde feta
  • mozzarella
  • ricotta
  • roomkaas
  • cottage cheese
  • brie
  • feta
  • camembert
  • smeerkaas

Zachte kazen gemaakt van ongepasteuriseerde melk, rauwe melk of ‘au lait cru’ (kijk de verpakking na) zoals:

  • ongepasteuriseerde brie
  • ongepasteuriseerde feta
  • gorgonzola
  • geitenkaas
  • roquefort
  • munster
  • schimmelkaas
  • blauwgeaderde kaas

Harde kazen zowel gemaakt van gepasteuriseerde als ongepasteuriseerde melk zoals:

  • gouda
  • parmezaanse kaas
  • emmentaler
  • gruyère
  • edam
  • cheddar
  • stilton
  • jarlsberg

 

 

Ga naar ....