Alcohol, roken en drugs

  • Praat met je zorgverlener over (problematisch) gebruik van alcohol, tabak of drugs.
     
  • Er wordt aangeraden om te stoppen met roken van zodra je zwanger probeert te worden.
     
  • Vermijd het gebruik van alcohol in de periode dat je zwanger probeert te worden en stop met alcohol als je zwanger bent.
     
  • Elke vorm van druggebruik wordt afgeraden van zodra je zwanger probeert te worden

Alcohol, tabak en drugs zijn zeer risicovol tijdens de zwangerschap en worden onder welke vorm dan ook afgeraden voor iedereen, maar zeker van zodra je probeert zwanger te worden tot en met het einde van je borstvoeding. Een aanzienlijk aantal zwangerschappen zijn niet gepland. Aangezien de eerste consultatie bij je zorgverlener vaak pas plaatsvindt wanneer de kritische periode van de vorming van de organen van je kindje zo goed als voorbij is, dien je dit voor je zwangerschap aan te pakken.

Praat met je zorgverlener over je problematisch gebruik van alcohol, tabak of drugs.

Er wordt aangeraden om te stoppen met roken van zodra je zwanger probeert te worden. Vermijd het gebruik van alcohol in de periode dat je zwanger probeert te worden en stop met alcohol als je zwanger bent. Aangezien je niet zeker weet wanneer je precies zwanger bent, wordt er aangeraden om geen alcohol te drinken in de tweede helft van je menstruele cyclus. Elke vorm van druggebruik wordt afgeraden van zodra je zwanger probeert te worden.

De gezondheidsrisico’s hangen af van meerdere factoren (soort drugs, hoeveelheid en frequentie van gebruik). Het risico neemt toe als je verschillende middelen tegelijk gebruikt.

Naast lichamelijke problemen, kunnen alcohol en drugs ook je gedrag ernstig beïnvloeden. Als je onder invloed bent, kan je te  weinig aandacht hebben voor een gezonde leefstijl (gezond eten en slapen). Alcohol en drugs kunnen stress, geldproblemen en relationele spanningen veroorzaken, factoren die op hun beurt gevolgen kunnen hebben op je zwangerschap. Als je regelmatig drinkt of drugs gebruikt, wordt het moeilijk je voor te bereiden op de komst van je kindje. De risico’s hangen niet alleen af van je alcohol-, tabak- of druggebruik, ook de omstandigheden waarin je leeft zijn van belang.

Zodra je zwanger wilt worden, praat je best over je alcohol-, tabak- of druggebruik met je arts of vroedvrouw. Zij zijn gebonden aan het beroepsgeheim. Je kan er in alle vertrouwen je verhaal kwijt.

Bij veelvuldig alcohol-, tabak- of druggebruik wordt eerlijk overleg met je arts of vroedvrouw nog belangrijker. De risico’s voor het ongeboren kindje zijn bij veelvuldig middelengebruik nog groter. Maar zomaar stoppen zonder begeleiding houdt in deze gevallen ook risico’s in. Plotseling ontwennen kan heel zwaar zijn voor je lichaam en voor de ongeboren baby. Een arts kan je helpen veilig te ontwennen.

Op zoek naar advies of hulp?

Wil je een eerste advies of gesprek, dan zijn er tal van centra waar je vrijblijvend terecht kan.
Discretie staat hier centraal. Deze organisaties hanteren allen een strict beroepsgeheim.

Hulp en informatie over alcohol en drugs:


Hulp en informatie voor tabak:

Ga naar ....

Voor de zorgverlener