Cosmetica (haarkleuring, deodorants en andere)

Er is geen bewijs dat verven voor haarkleuring en producten voor manicure en pedicure voor of tijdens de zwangerschap schadelijk zou zijn. Om risico’s te vermijden, wordt contact met chemicaliën tijdens de eerste twaalf weken van de zwangerschap best zo veel mogelijk vermeden.

Wees voorzichtig met antitranspiranten en gebruik liefst geen deodorants na het ontharen of op een beschadigde huid.

Haarkleuring:

Het is nog steeds onduidelijk welke risico’s er al dan niet verbonden zijn aan permanente of semi-permanente haarkleuring. Sommige studies tonen aan dat zeer hoge dosissen van deze chemicaliën schade zouden kunnen veroorzaken. In verf voor haarkleuring zijn echter lagere dosissen aanwezig.

Veel vrouwen kiezen er voor om te wachten met een kleurspoeling tot na de eerste 12 weken van de zwangerschap omdat de eventuele schade bij hun baby door de chemicaliën dan het grootst zou kunnen zijn.

Indien je je haar kleurt, kan je het potentiële risico beperken door:

  • Handschoenen te dragen
  • De verf gedurende minimale tijd op te laten
  • Te kleuren in een goed geventileerde ruimte
  • De schedel na de haarkleuring grondig na te spoelen

Je kan ook kiezen om je haar te ‘highlighten’1 aangezien je hierbij enkel wat haarstrengen verft. Bovendien wordt de verf dan enkel opgenomen door je haar en niet door je schedel of in je bloed.

Semi-permanente haarkleuring met zuiver plantaardige verven, zoals henna, zijn een veilig alternatief.

Producten voor manicure en pedicure bevatten eveneens veel verschillende chemische stoffen. Maar, evenals bij haarverven, is er geen bewijs dat het gebruik van deze producten negatieve effecten zou hebben voor of tijdens de zwangerschap. Eventueel kan er toch gebruikt gemaakt worden van producten die vrij zijn van chemische stoffen zoals dibutyl phtahalaat, formaldehyde, tolueen en aceton.

Deodorants en antitranspiranten:

Er is een onderscheid tussen antitranspiranten en deodorants. Deodorants neutraliseren onaangename geuren, terwijl antitranspiranten de hoeveelheid zweet verminderen door het vormen van een prop uit onoplosbaar aluminiumhydroxide in de zweetkanalen.

- Antitranspiranten met hoog aluminiumgehalte zijn bij de algemene bevolking te vermijden. Als er een medische indicatie is om deze producten toch te gebruiken, wordt aangeraden om deze  bij voorkeur bij de apotheek aan te schaffen.

- Vermijd het gebruik van deodorants en antitranspiranten altijd na het ontharen of bij beschadigde huid.

- Tijdens de zwangerschap wordt aangeraden het gebruik van antitransparanten en aluinsteen te beperken.

 


1 ‘Highlighting’ is een methode van haarkleuring waarbij kleine of dikke strengen twee tinten lichter geverfd zijn dan de rest van het haar.