Volle granen zoals volkorenbrood, havermout, bruine rijst en volkorenpasta zijn goed voor je gezondheid. Ze bevatten voedingsvezels en nuttige voedingsstoffen. Ze hebben een positieve invloed op je bloeddruk en verlagen de kans op hart- en vaatziekten. De voedingsvezels zorgen voor een goede darmtransit en geven een verzadigd gevoel. Volle granen beschermen je tegen darmkanker en diabetes. Dit alles geldt niet voor de witte varianten, die geraffineerd zijn. Die bevatten veel minder vezels en nuttige voedingsstoffen.
Deze producten zijn onze grootste energieleveranciers. Hoeveel volle granen en aardappelen je moet eten wordt in de nieuwe voedingsdriehoek hangt daarom af van je energieverbruik. Dit is voor iedereen verschillend en afhankelijk van je leeftijd, geslacht en hoe actief je bent.
Volle graanproducten of aardappelen voeg je best toe aan elke hoofdmaaltijd. Vetrijke aardappelbereidingen beperk je best tot maximaal één keer per twee weken. Voorbeelden hiervan zijn: frieten en gebakken aardappelen.
Alternatieven voor brood: volgranen beschuiten, ontbijtgranen, havermout, muesli.
Alternatieven voor aardappelen: Aardappelen kan je afwisselen met volkoren deegwaren, bruine rijst, couscous, bulghur en andere volkorengraanproducten. Aardappelen bevatten vitamine C, hierdoor vervang je liever niet alle dagen de aardappelen door een graanproduct.
Voorzie bij vervanging een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals bepaalde groente- en fruitsoorten zoals in koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien.
Voor meer informatie over graanproducten en aardappelen, surf naar: https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/brood-volkoren-graanproducten-en-aardappelen