Vlees

 • Indien je zwanger wil worden of (net) zwanger bent én je bent immuun voor toxoplasmose, dien je geen rekening te houden met de preventieve maatregelen tegen toxoplasmose.
 • Indien je zwanger wil worden of (net) zwanger bent én je bent niet immuun voor toxoplasmose, hou je best rekening met enkele preventieve maatregelen tegen toxoplasmose in verband met rauw vlees

Vlees kunnen we opdelen in drie types, naargelang hun effect op de gezondheid:
 

 1. Wit vlees: wordt als neutraal voor de gezondheid beschouwd en wordt in de lichtgroene groep geplaatst. Dit is vlees dat afkomstig is van kippen of ander gevogelte.

 2. Rood vlees: te veel rood vlees eten is mogelijks ongezond, het bevordert het ontstaan van kankerverwekkende nitrosaminen door het haemijzer dat aanwezig is in deze voedingswaren. Genoeg redenen om deze groep oranje te kleuren. Hiertoe behoort het vlees dat afkomstig is van runderen, varkens, schapen en geiten. Kortom dieren op vier poten.

 3. Bewerkt vlees: vlees dat bijvoorbeeld gerookt, gezouten of gedroogd werd om de smaak of de houdbaarheid te beïnvloeden. Denk aan charcuterie zoals salami of ham, en vers bewerkt vlees waaraan zout of additieven (zoals nitriet en fosfaten) zijn toegevoegd, zoals spek. Het beperken van dit soort vlees is aangewezen, aangezien de kans bij consumptie van deze soort vlees de kans op darmkanker, een beroerte of diabetes type 2 nog verhoogt. Daarom staat bewerkt vlees in de rode restgroep - buiten de voedingsdriehoek. 

 

Vlees heeft zowel voor als nadelen, het is een belangrijke bron van eiwitten, vitaminen en mineralen. Anderzijds bevat vlees ook veel (vooral verzadigd) vet en zout. Het is moeilijk om een antwoord te formuleren op de vraag of vlees gezond is. Verkies wit vlees boven rood vlees en vers vlees boven bewerkt vlees.

Beperk de vleesconsumptie tot maximaal twee à drie keer per week vers wit vlees, één tot twee keer per week vers rood vlees en zo weinig mogelijk bewerkt vlees. 

Probeer te variëren in het menu. Wanneer je de keuze om vlees te eten, beperk het tot één maaltijd per dag.

 

 

Vlees bereiden

Vlees moet steeds goed doorbakken zijn.

Goed doorbakken vlees is goudbruin aan de buitenkant, niet meer roze of rood aan de binnenkant en er komt geen rozig vocht meer uit.

 • Consumeer ook buitenshuis enkel vlees dat aan deze voorwaarden voldoet.
 • Rauw vlees wordt afgeraden omdat het verschillende microben kan bevatten die tot toxoplasmose kunnen leiden.

Vlees bereiden in de microgolfoven is geen goed idee. Het is namelijk moeilijk om een gelijke temperatuur te bekomen in het volledige stuk vlees. Daardoor zullen sommige delen van het vlees wel gaar zijn en anderen niet.

Belangrijk is ook je handen steeds grondig te wassen na contact met rauw vlees aangezien toxoplasmose je lichaam kan binnenkomen door aanraking van de mond en de ogen. Je moet ook opletten met het proeven van onvoldoende gaar vlees tijdens het koken of kruiden. Keukengerei (o.a. snijplanken, messen en het aanrecht) dat in contact komt met rauw vlees of ongewassen rauwe groenten, kruiden of fruit dien je eveneens grondig af te wassen.
 

Fijne vleeswaren

Bij de slager kies je best voor goed gekookte of gebakken fijne vleeswaren. Je kunt navragen na welke fijne vleeswaren hieraan voldoen. Zo ben je zeker dat het vlees veilig is.

Veilig:

 • Gekookte hesp of kippenwit is veilig.
 • Ingeblikte paté is veilig omdat het een hittebehandeling heeft ondergaan. Tijdens de zwangerschap consumeer je bij voorkeur geen leverpaté, gezien dit te hoge concetraties aan vitamine A bevat.

Af te raden:

 • Americain préparé of rauwe hesp. Deze bevatten rauw vlees en worden daarom afgeraden.
 • Paté bij de slager wordt als onveilig beschouwd.
 • Slaatjes op basis van vlees, zoals kipsla of vleessla, kunnen risicovol zijn. Je kan namelijk niet goed zien of het vlees goed doorbakken is. Deze slaatjes vermijd je dus beter, tenzij je ze zelf maakt.
   

Gerookt/gemarineerd/gezouten (gepekeld) vlees

Industrieel roken, marineren of pekelen is goed om alle microben te doden. Daarom zijn voorverpakte fijne vleeswaren (zoals salami en gerookte hesp) veilig en verdienen ze de voorkeur.

Vlees dat bij de slager of artisanaal gerookt, gemarineerd of gezouten werd, is niet altijd veilig. Dit komt omdat iedere slager die zijn eigen vlees rookt, marineert of pekelt een andere methode gebruikt om dit te doen. Verschillen in de gebruikte hoeveelheid zout of de gebruikte temperatuur zorgen ervoor dat niet altijd alle microben gedood worden.

Over de efficiëntie van het drogen van vlees bestaan geen gegevens.
 

Orgaanvlees

Orgaanvlees is vaak besmet met microben, maar kan wel veilig gegeten worden als je het goed bakt of kookt.
Een uitzondering hierop is lever. Dit bevat namelijk veel vitamine A dat schadelijk kan zijn kan zijn voor je baby wanneer je er teveel van opneemt. Lever zit onder andere verwerkt in paté. Je mag nog paté eten maar dan slechts af en toe en enkel ingeblikte paté omdat hierin geen microben zitten.

Wat is veilig? Wat is te vermijden indien je niet immuun bent voor toxoplasmose?

VEILIG

TE VERMIJDEN

Goed doorbakken vlees

Rauw of onvoldoende gaar vlees

Goed gebakken of gekookte fijne vleeswaren zoals:

 • Kippenwit
 • Gekookte hesp
 • Ingeblikte paté

Fijne vleeswaren zoals:

 • Slaatjes, zoals kipsla of vleessla
 • Americain préparé
 • Rauwe hesp
 • Paté
 • Vegetarische paté

Voorverpakt gerookt/gemarineerd/gezouten (gepekeld) vlees zoals:

 • Salami
 • Gerookte hesp

Niet voorverpakt (bij de slager) gerookt/gemarineerd/gezouten (gepekeld) vlees

Goed doorbakken of gekookt orgaanvlees (behalve lever)

Onvoldoende gaar of onvoldoende gekookt orgaanvlees

Lever (steeds te vermijden)