Kinkhoest of pertussis

Kinkhoest (of pertussis) wordt veroorzaakt door een bacterie (Bordetella pertussis) die wordt overgedragen via kleine druppeltjes bij het hoesten en niezen of via de handen. Kinkhoest is een ernstige en zeer besmettelijke ziekte van de luchtwegen.

Om je baby te beschermen tegen kinkhoest, wordt er aangeraden je tussen 24 en 32 weken zwangerschap te laten inenten met het Triaxis vaccin. Vaccinatie van andere gezinsleden is eveneens aangeraden.

Na de besmetting duurt het meestal 7 tot 14 dagen voor de eerste klachten optreden. Daarna kan je de ziekte nog 3 tot 4 weken lang doorgeven.

In het begin lijkt kinkhoest op een gewone verkoudheid. Bij typische gevallen van kinkhoest krijg je daarna hevige, langdurige hoestbuien, eventueel met draderig slijm dat moeilijk op te hoesten is. Heel herkenbaar is het ‘gierende’ geluid  bij inademing. Die zeer hevige hoestbuien kunnen leiden tot  benauwdheid en braken.

Indien een baby kinkhoest heeft, kan hij/zij ook blauw aanlopen. Er zijn ernstige verwikkelingen mogelijk. Bij heel jonge baby’s kan de ademhaling zelfs onderbroken geraken. Doordat het hoesten zo veel inspanningen vraagt, kunnen er hersenbloedingen en een gebrek aan zuurstof optreden. Het zuurstofgebrek en de hersenbloedingen kunnen tot een hersenletsel leiden.

Er wordt aangeraden je tijdens de zwangerschap te laten vaccineren tegen kinkhoest. Het kinkhoestvaccin of Triaxis beschermt je tegen de ziekte (en ook tegen tetanus en difterie) en voorkomt dat je anderen (en dus ook je baby) besmet.
Het beste moment voor vaccinatie is tussen 24 en 32 weken zwangerschap, ook als je vroeger al gevaccineerd bent. Dan is er voldoende productie van antistoffen bij de zwangere vrouw, die de baby zullen beschermen tijdens de kritische eerste 2 maanden, tot het moment waarop de baby zelf zal gevaccineerd worden tegen kinkhoest.

De bescherming die het kinkhoestvaccin of het doormaken van de ziekte biedt, is niet blijvend. Als het lang geleden is dat je gevaccineerd bent, kan je toch besmet raken en de ziekte doorgeven.

Ook vaccinatie van andere personen die in contact komen met de baby is aangeraden. Vaccinatie van de toekomstige vader wordt terugbetaald.

Het Triaxis-vaccin biedt eveneens bescherming tegen tetanus en difterie.

Voor de zorgverlener