Roken

Indien jullie een kindje wensen, is het best dat beide partners stoppen met roken.

Het is en blijft zinvol om op gelijk welk moment in je zwangerschap te stoppen met roken.

Tijdens het roken stel je jezelf en je omgeving bloot aan een groot aantal toxische en kankerverwekkende stoffen.
Ook voor, tijdens en na je zwangerschap heeft roken vele negatieve gevolgen zowel voor jou, je partner als jullie baby.

Als je rookt, heb je minder kans om spontaan of via medische bevruchtingstechnieken zwanger te worden. Bij mannen kan roken de kwaliteit van de zaadcellen verminderen. Een paar maanden na het stoppen met roken keert de normale vruchtbaarheid terug.

Tijdens je zwangerschap, vermindert de doorbloeding van de moederkoek en krijgt je ongeboren kind minder voedingsstoffen. Daardoor heb je als rokende zwangere meer kans op miskraam, een kleinere baby, een baby dat vroeger geboren wordt of overlijdt in de buik omdat de moederkoek loslaat. Wanneer je rookt komen de schadelijke stoffen van de sigaretten in het bloed van je baby terecht. Daardoor krijgt het minder zuurstof en voeding, groeit het minder goed en kan het bij de geboorte minder weerstand hebben. Daarnaast stijgt de kans op wiegendood. Eens geboren, worden kindjes die meeroken sneller ziek en lopen ze meer kans op luchtweginfecties en wiegendood (NHG/brochure VAD).

Ook ‘meeroken’ zowel tijdens als na de zwangerschap is schadelijk voor je baby. Meeroken gebeurt als er iemand in dezelfde kamer rookt en je die rook inademt. Daarom is het best dat je partner (ook) stopt met roken of zeker niet meer in binnenshuis of in jouw aanwezigheid rookt.

Stoppen met roken is dus heel belangrijk en zinvol op gelijk welk moment in de zwangerschap. Dit geldt zowel voor jou, als vrouw met een kinderwens of als zwangere,  en voor je rokende partner.  

 

Hoe stoppen met roken

Het is niet makkelijk om met roken te stoppen. Met een goede en professionele begeleiding is stoppen met roken minder lastig en verhoogt de slaagkans. Als je vragen hebt over stoppen met roken kan je terecht bij je arts of vroedvrouw of bij Tabakstop (www.tabakstop.be). Zij kunnen doorverwijzen naar een hulpverlener voor rookstopondersteuning of naar een tabakoloog. Een professionele aanpak verhoogt de kans op slagen. Als je partner ook rookt, kan je deze therapie als koppel volgen. Dat maakt het stoppen vaak gemakkelijker.

Voor meer informatie kan je terecht op www.tabakstop.be , www.rookstop.vrgt.be en www.vlaanderenstoptmetroken.be.

De mutualiteit betaalt (een deel) van kosten voor professionele begeleiding bij het stoppen met roken terug. Dat kan als je je laat begeleiden door een arts of een erkend tabakoloog1  in een rookstopcentrum of in een privépraktijk. De terugbetaling geldt voor acht sessies die je mag opnemen in twee jaar. Als zwangere vrouw krijg je voor alle acht sessies 30 euro terugbetaald. (hiervoor dien je een zwangerschapsattest aan te vragen).

Als je het niet echt ziet zitten om te stoppen met roken, bespreek dit dan ook met je arts of vroedvrouw. Samen kan je bekijken wat de gezondste haalbare optie is voor jou en je baby.

 

1Een tabakoloog is  een dokter (huisarts of specialist), andere professionele gezondheidswerker (vroedvrouw, verpleegkundige, kinesist, enz.) of een psycholoog die een aanvullende opleiding tabakologie heeft gevolgd. Op de website van VRGT (vind je de lijst van de erkende tabakologen (https://rookstop.vrgt.be/geregistreerde-tabakologen).

Illustratie roken

Op zoek naar advies of hulp?

Voor meer informatie kan je ook terecht op

Ga naar ....

Voor de zorgverlener