Roken

Stoppen met roken voor de zwangerschap kent veel voordelen.

Vrouwen die niet roken, worden vlugger zwanger en is er minder risico op een miskraam. Roken tijdens de zwangerschap kan er voor zorgen dat jouw kindje gezondheidsproblemen krijgt, ook op oudere leeftijd. Als je rookt, komen schadelijke stoffen namelijk via de moederkoek en het bloed bij de baby terecht. Hierdoor krijgt de baby minder zuurstof en voedingsstoffen binnen.

Ook als mannen roken, kan het minder vlot lukken om zwanger te worden en kan het kindje later gezondheidsproblemen krijgen.  

Wacht dus niet tot je zwanger bent om te stoppen met roken. Hoe eerder je stopt, hoe beter.

 

Stoppen met roken

Mensen die roken weten meestal dat roken niet zo goed is voor de gezondheid, maar men onderschat de risico’s vaak voor zichzelf. Doordat roken zo verslavend is, is het ook niet gemakkelijk om te stoppen, zelfs al wil je het heel graag. Misschien heb je vroeger al eens geprobeerd om te stoppen met roken en denk je dat het deze keer opnieuw niet zal lukken. Toch is het heel belangrijk om te proberen stoppen als je zwanger wilt worden. Roken is één van de belangrijkste risicofactoren tijdens de zwangerschap. Als de toekomstige moeder of vader rookt, is er een grotere kans op problemen tijdens of na de zwangerschap en stijgt ook het risico op gezondheidsproblemen bij het kindje.

Als zowel jij als jouw partner roken is het aangeraden om samen te stoppen. Niet alleen om elkaar aan te moedigen, ook omdat meeroken schadelijk is voor het kind. Jouw rookstoppoging heeft het meest kans op slagen onder begeleiding van een tabakaloog en bij het gelijktijdig gebruik van nicotinevervangers.

 

Wanneer stoppen met roken?

Je stopt best zo snel mogelijk met roken, liefst al van zodra je er aan denkt om zwanger te worden. Bij mannen duurt het bijvoorbeeld drie maanden vooraleer de schadelijke effecten van het roken op de spermakwaliteit verdwenen zijn. Vrouwen die voor de zwangerschap stoppen met roken krijgen baby’s met een gelijkaardig geboortegewicht als vrouwen die nooit rookten. Als je stopt met roken voor de zwangerschap, loop je ook geen groter risico op een kind met een afwijking. Volledig stoppen kent veel meer voordelen dan het aantal sigaretten minderen.

Lukte het niet om voor de zwangerschap te stoppen met roken, dan blijft stoppen tijdens de zwangerschap sterk aanbevolen. Op elke moment tijdens de zwangerschap heeft stoppen met roken nog voordelen. Het kan ervoor zorgen dat verschillende gezondheidsrisico’s voor het kind verminderd worden, het risico op een aangeboren aandoening daalt dan bijvoorbeeld.

 

Gezondheidsvoordelen als je stopt met roken

 • Je wordt vlotter zwanger

 • Als je een behandeling moet ondergaan om zwanger te worden (bijvoorbeeld IVF), dan gaat deze behandeling vlotter

 • Je hebt minder kans op problemen tijdens de zwangerschap (bijvoorbeeld loslating van de moederkoek)

 • Je loopt minder kans op een miskraam

 • Je loopt minder kans op vroeggeboorte

 • Je loopt minder kans op groeivertraging bij het kind

 • Je loopt minder kans op een baby met een te laag geboortegewicht

 • Je loopt minder kans op een kindje met aangeboren aandoeningen (zoals lip - en gehemeltespleten)

 • Het kind heeft een lager risico op astma

 • Er is minder kans op wiegendood

 • Het kind loopt minder kans op gezondheidsproblemen in het latere leven (zoals ADHD, ademhalingsaandoeningen, ...)

 

Hulp bij stoppen met roken

Je kan je laten ondersteunen en begeleiden door een tabakoloog. Dat is een dokter, psycholoog of een andere gezondheidswerker (vroedvrouw, kinesist, verpleegkundige …) die een aanvullende opleiding tabakologie heeft gevolgd. Een tabakoloog helpt jou bij de rookstop door samen met jou een persoonlijk ontwenningstraject op te stellen. In dit traject kan gebruik gemaakt worden van bepaalde hulpmiddelen. Hij of zij helpt je omgaan met schuldgevoelens of stresserende factoren die je doen roken.

Tabakologen zijn zowel in levende lijve als op afstand raadpleegbaar. Bekijk hier waar je in jouw regio een tabakoloog kan vinden. Wens je liever anoniem  te spreken met een tabakoloog, bel dan naar tabakstop op het gratis nummer 0800 111 00.

 

 Als je jou laat begeleiden door een erkend tabakoloog heb je recht op een financiële tussenkomst. Je kunt 4 uur individuele begeleiding volgen bij een tabakoloog waarvoor je maximum 120 € betaalt (of 16 € indien je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming) of 12 uur groepsbegeleiding, waarvoor je maximum 48 € betaalt (of 24 € indien je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming). Meer informatie over financiële tegemoetkomingen bij rookstop vind je op de website van tabakstop en van de Vlaamse Overheid.

Je kunt ook tijdelijk rookstopmiddelen gebruiken (bijvoorbeeld nicotinevervangers), maar doe dit steeds in overleg met jouw huisarts en de tabakoloog. Nicotinevervangers kunnen veilig gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Rookstopmedicatie, zoals Champix® en Zyban®, en de e-sigaret kunnen niet gebruikt worden, aangezien het onduidelijk is of deze voldoende veilig zijn voor het ongeboren kind.

Meer informatie over de gunstige invloed van rookstop tijdens de zwangerschap lees je in de infographic roken en zwangerschap en meeroken tijdens de zwangerschap

Op deze site vind je informatie over hoe je in je ééntje kunt stoppen met roken (bijvoorbeeld met de hulp van een app) of met hulp: Hoe stoppen met roken? | Tabakstop.

Illustratie roken

Op zoek naar advies of hulp?

Voor de zorgverlener