Leefstijl van de vrouwelijke partner

Toekomstige meemoeders kunnen hun partner met een kinderwens steunen door samen te stoppen met roken, geen drugs in te nemen en alcoholgebruik te beperken.

Rook in ieder geval niet in het bijzijn van je zwangere partner. De gezondheidsrisico’s voor jullie ongeboren kindje zijn bij passief roken vergelijkbaar met de risico’s voor een baby van een rokende moeder. Ook na de geboorte heeft het rookgedrag van één van de mama’s een grote invloed op de gezondheid van jullie kindje en bestaat er een groter risico op gezondheidsproblemen en wiegendood.

Het is niet eenvoudig om met roken te stoppen. Met een goede en professionele begeleiding is stoppen met roken minder lastig. Bespreek dit met je arts, vroedvrouw of apotheker.  Zij kunnen doorverwijzen naar een hulpverlener voor rookstopondersteuning of naar een tabakoloog. Een professionele aanpak verhoogt de kans op slagen. Als je partner ook rookt, kan je deze therapie als koppel volgen (met gedeeltelijke terugbetaling, zie verder). Dat maakt het stoppen vaak gemakkelijker. Voor meer informatie kan je ook terecht op www.tabakstop.be

Als je je laat begeleiden door een arts (www.tabakstop.be/rokers/hoe-stoppen/persoonlijk-contact/artsen) of een erkend tabakoloog(https://rookstop.vrgt.be/geregistreerde-tabakologen) in een rookstopcentrum (www.tabakstop.be/rokers/hoe-stoppen/persoonlijk-contact/een-rookstopcentrum)  of in een privépraktijk, heb je recht op een gedeeltelijke terugbetaling van 8 consultaties door je ziekenfonds .


Een tabakoloog is een dokter (huisarts of specialist), een andere professionele gezondheidswerker (vroedvrouw, verpleegkundige, kinesist, apotheker, enz.) of een psycholoog die een aanvullende opleiding tabakologie heeft gevolgd. Op de website van VRGT vind je de lijst van de erkende tabakologen (https://rookstop.vrgt.be/geregistreerde-tabakologen).

Op zoek naar advies of hulp?